ponedeljak 19. april 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Prijava NVO protiv Ćosića odbačena u decembru

Prijava NVO protiv Ćosića odbačena u decembru

Stav tužilaštva je da zapis predstavlja lično viđenje i izražavanje pisca o određenim istorijskim događajima, te se taj citat ne može izvlačiti iz konteksta, potvrdio Tomo Zorić povodom odbacivanja krivične prijave JUKOM-a i Helsinškog odbora

BEOGRAD - Tužilaštvo je još polovinom decembra prošle godine odbacilo krivičnu prijavu dve nevladine organizacije protiv Dobrice Ćosića za "izazivanje verske, rasne i nacionalne mržnje i netrpeljivosti", potvrdio je danas portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić.

Zorić je, povodom optužbi JUKOM-a i Helsinškog odbora za ljudska prava da tužilaštvo godinu dana nije odlučilo o prijavi protiv Ćosića, rekao da je Okružno javno tužilaštvo u Beogradu još 14. decembra 2009. godine odlučilo da u radnjama pisca nema tog krivičnog dela.

- Stav tužilaštva je da zapis predstavlja lično viđenje i izražavanje pisca o određenim istorijskim događajima, te se taj citat ne može izvlačiti iz konteksta zapisa cele knjige, zbog čega je Okružno javno tužilaštvo još 14. decembra 2009. godine odbacilo krivičnu prijavu JUKOM-a i Helsinškog odbora podnetu protiv Dobrice Ćosića - rekao je Zorić.

Predstavnici JUKOM-a i Helsinškog odbora za ljudska prava podneli su pre godinu dana krivičnu prijavu protiv pisca Dobrice Ćosića zbog toga što smatraju da je on, u svojoj knjizi "Vreme zmija", izazivao versku, rasnu i nacionalnu mržnju i netrpeljivost.

Komentari

Kako stvari stoje, sledeci predsednik Srbije je Natasa Kandic.