ponedeljak 19. april 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > LDP: "Srbijagas" - monopolista

LDP: "Srbijagas" - monopolista

BEOGRAD - Liberalno-demokratska partija zatražila je od Komisije za zaštitu konkurencije, posle ocene Saveta komisije da na tržištu gasa ne postoji slobodna konkurencija, da više ne toleriše "brojne druge slučajeve monopolističkog ponašanja javnih preduzeća koje uništavaju kupovnu moć građana i nanose štetu ekonomiji".

- Ako Komisija odmah ne uvede red, pošto vlada očigledno za to nije spremna i sposobna, uskoro će sva javna preduzeća doći u poziciju "Jata" ili "Železnica", najvećih gubitaša i primera neefikasnosti koji se godišnje plaća stotinama miliona evra iz budžeta - tvrde u LDP.

LDP navodi da su takvom ocenom komisije potvrđene tvrdnje te stranke o "monopolističkom ponašanju i ucenjivačkom poslovanju" preduzeća "Srbijagas".

- Na tržištu gasa, po oceni te komisije, ne postoji slobodna konkurencija. Posebno je opasno što povlašćeni položaj "Srbijagas" daje i kompaniji "Jugorosgas", koja je u većinskom stranom vlasništvu, a na poslu nepotrebnog posredništva zarađuje ogroman profit od oko 30 miliona evra godišnje - ocenio je LDP.
Ta stranka smatra da je problem u tome što se "Srbijagasom" i drugim javnim preduzećima "politički i neracionalno upravlja", što je tu kompaniju dovelo u dugove i obaveze od preko 170 miliona evra.