četvrtak 19. januar 2012.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Stefanović: Predstavljanje KiM samo na osnovu Rezolucije 1244

Stefanović: Predstavljanje KiM samo na osnovu Rezolucije 1244

Dijalog sa Prištinom omogućio je Srbiji da utiče na prostor na koji nema pristup od 1999. godine

KRALJEVO - Pitanje regionalnog predstavljanja Kosova treba što pre rešiti, ali rešenje može biti nađeno samo na osnovama Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, ponovio je šef tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borko Stefanović.

On je na tribini u Kraljevu naglasio da je Priština već predstavljena u 96 odsto regionalnih organizacija i da je bitno da na tabli koja stoji ispred njihove delegacije piše "Rezolucija 1244", a ne nešto što bi, kako je kazao, prejudiciralo kosmetsku nezavisnost.

Stefanović je na tribini koju je organizovala Demokratska stranka u Kraljevu, najavio da će do kraja januara biti postignut sporazum osiguravajućih kuća, tako da građani neće plaćati auto-osiguranje pri prelasku administrativne linije.

On je ocenio i da je nepotreban referendum koji je za februar zakazan u četiri opštine na severu Kosmeta jer se, smatra on, njime ništa ne dobija.

Stefanović je naglasio i da postignuti sporazumi sa prištinskom delegacijom ni na koji način ne krše Ustav Srbije niti ugrožavaju njenu celovitost.

On je odbacio optužbe opozicije da se vode tajni pregovori sa Prištinom i naglasio da je svaki sporazum objavljen na sajtovima i da su postizanju sporazuma prethodile konsultacije sa Srbima sa Kosmeta, sa opozicijom, crkvom, univerzitetom i nevladinim organizacijama.

"Nema tog opozicionog lidera koga ja nisam vukao za rukav da mu ispričam sve i u Skupštini i na sastancima", naglasio je Stefanović.

Prema njegovoj oceni, dijalog sa Prištinom omogućio je Srbiji da utiče na prostor na koji nema pristup od 1999. godine.

Stefanović je rekao da je međunarodna uprava na Kosmetu, koju čine Unmik, Kfor i Euleks, dozvolila da 90 odsto ingerencija bude preneto na prištinske vlasti, koje sada čak najavljuju i formiranje vojske.

"Srbija na to može da utiče samo aktivnom pregovaračkom politikom, a ne frazama, ideologijom i busanjem u patriotska prsa", istakao je Stefanović.

On je kao dobro ocenio što je posrednik u dijalogu Evropska unija a ne Savet bezbednosti, koji je, kako kaže, dozvolio da Unmik sa 7.500 pripadnika na Kosovu spadne na 54.

SB je takođe usvojio sve izveštaje svojih predstavnika koji su omogućili da danas Kosovo ima svoje registarske tablice, policiju i carinu.
"Da Euleks nije doveden na KiM, između Hašima Tačija i kosmetskih Srba ne bi stajao niko", rekao je Stefanović.

On je ocenio da politika "I Kosovo i Evropska unija" nije jednostavna, ali Srbija ne može nijednog od ta dva da se odrekne.

Stefanović smatra da bez EU Srbija gubi sagovornike i saveznike i da tako izolovana ne može da brani interese na Kosmet, što je pokazalo i iskustvo iz 1999. godine.

"Srbija ne može da se odrekne ni Kosova jer nijedna civilizovana država ne može da gazi temelje na kojima stoji i kad bi to učinila, ne bi je cenili ni u EU", rekao je Stefanović.

On je na kraju naglasio da je važno što je ova tribina održana u Kraljevu i što je ovde mogao da dodatna objašnjenja o dijalogu sa Prištinom, jer je Kraljevo grad u koji se posle 1999. godine naselilo više od 20.000 Srba sa Kosmeta.