nedelja 18. septembar 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Kosorova primila nacrt Ugovora o pristupanju EU

Kosorova primila nacrt Ugovora o pristupanju EU

ZAGREB - Poljski premijer Donald Tusk uručio je u Zagrebu hrvatskoj premijerki Jadranki Kosor nacrt Ugovora o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji koji bi trebalo da bude potpisan u decembru.

Za sada se još ne znaju tačan datum i mesto potpisivanja, ali je Tusk na konferenciji za novinare rekao da bi bio vrlo zadovoljan kada bi ugovor bio potpisan u Varšavi, glavnom gradu Poljske koja trenutno predsedava EU.

"Danas kada mnogi političari sumnjaju u budućnost EU, ulazak Hrvatske je velika injekcija optimizma onima za budućnost EU, EU ima smisla", istakao je Tusk nakon što je uručio englesku verziju ugovora hrvatskoj premijerki. On je poručio da će se Hrvatskoj u budućnosti "isplatiti veliki napor".

"Veliki napor Hrvatske u pravcu reformi i promena doneće efekte ne samo u obliku formalnog ulaska u EU, nego će se isplatiti svim građanima i celoj državi", ukazao je poljski premijer.

Tusk je poručio da bi bio zadovoljan da Kosorovu ugosti u Varšavi i da ugovor bude potpisan u poljskoj prestonici. "Ovaj ugovor sintetizuje višegodišnje napore, rad, trud i sprovođenje reformi. Ovo je veliki i istorijski posao koji smo uspešno priveli kraju", ocenila je Kosorova.

Tekst ugovora u engleskoj verziji konačno je usaglašen u sredu i prihvatile su ga sve članice EU, čime je završen dvogodišnji rad nad tim dokumentom. Nacrt ugovora biće preveden na hrvatski jezik i sve službene jezike EU do kraja oktobra, kako bi ugovor išao na razmatranje u Evropski parlament, koji mora dati svoj pristanak pre potpisivanja planiranog za decembar. Hrvatska je zatražila prijem u Uniju 2003. godine, započela je pristupne pregovore u jesen 2005, okončala ih 30. juna ove godine, a pristupni sporazum potpisaće u decembru.

Tačan datum se, međutim, još ne zna. Nezvanično se kao datumi potpisivanja pominju 5. ili 9. decembar, a kao mesto Varšava ili Brisel. Parlamentarni izbori u Hrvatskoj planirani su za 4. decembar. U ugovoru se kao datum Hrvatskog ulaska u EU navodi 1. jul 2013.