Glas Javnosti

EL NINJO ZAVRŠEN: Posledice suša se i dalje osećaju

Svet
Autor: Glas javnosti

Meteorolozi su saopštili da se fenomen El Ninja završio jer su se temperature spustile tokom poslednjih nedelju dana.

El Ninjo je počeo u junu prošle godine donoseći toplije vode Pacifičkom okeanu.
Iako većina klimatskih naučnika smatra da globalnom zagrevanju kumuju klimatske promene koje je izazvao ljudski faktor, ipak ističu da to nije toliko iznenađujuće kada je El Ninjo u pitanju.

Narednih meseci će se pratiti temperature i one će pokazati koliko su rekordi oboreni zbog globalnog zagrevanja.
Inače, El Ninjo obično dovodi do smanjenja padavina u Južnoj Americi. Na tom kontinentu su zabeležene ozbiljne suše i rekordno visoke temperature, pa su određene zemlje morale da uvedu vanredne mere poput restrikcija struje.
Osim toga, toplotni talas je pogodio i zapad Afrike gde su temperature dostizale i 48 stepeni.
Ribari prvi uočili fenomen El Ninjo
El Ninjo je deo prirodnog klimatskog fenomena koji se zove Južna oscilacija El Ninjo (ENSO). Ima dva suprotna stanja - El Ninjo i La Ninja - a oba značajno menjaju globalne vremenske prilike.
El Ninjo se obično proglašava kada površinske temperature mora u tropskom istočnom Pacifiku porastu za najmanje 0,5 stepeni iznad dugoročnih proseka.
U normalnim uslovima, površinska voda Pacifika je hladnija na istoku, a toplija na zapadu.
Kako vetrovi duvaju od istoka ka zapadu, sunčeva toplota progresivno zagreva vodu dok se kreće u tom smeru.
Ovaj fenomen su prvo uočili peruanski ribari tokom 17. veka kada su primetili da toplije vode doživljavaju svoj vrhunac u decembru. Tu pojavu su nazvali "El ninjo de Navidad" - božićno dete ili božić bata u prevodu sa španskog.
Temperature širom sveta obično rastu tokom El Ninja, a opadaju za vreme La Ninje.
El Ninjo znači da se toplije vreme širi, a ostaje bliži površini. Time se u atmosferu oslobađa više toplote čime se stvara vlažnije i toplije vreme.
Naučnici upozoravaju da povratak uslovima El Ninja, pored klimatskih promena, znači gotovo sigurno da će u narednih pet godina bii postavljeni novi temperaturni rekordi.
Kolike će temperature biti u Evropi tokom El Ninja se ne može zasigurno znati. Zime mogu biti hladnije, ali to zavisi od toga kako će se El Ninjo razvijati.


Glas javnosti/ B05S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR