Glas Javnosti

Novi Opel Grandland na struju ima domet od 700 km

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Opel planira da od 2028. godine proizvodi samo električne automobile. To je za samo četiri godine. Zato je potpuno novi Grandland predstavljen u potpuno električnom izdanju. Na svu sreću, zadržane su i verzije sa SUS motorima.

U odnosu na prethodnika, duži je za 173 milimetra, viši za 19 i širi za 64 milimetra u poređenju sa prethodnikom. Dobio je i velike točkove prečnika 20 inča. Dobio je osvetljen logo i Intelli-Lux Pixel Matrix HD farove sa 51.200 piksela.
Pored dužine, širine i visine, i međuosovinsko rastojanje je povećano sa 2.675 milimetara kod prethodne generacije, na 2.784 milimetra. Opel sada ugrađuje 16-inčni ekran multimedije. Iza volana se nalazi takođe potpuno digitalni kombinovani instrument nedefinisane veličine, a na vetrobranskom staklu se projektuje Head-up displej.

Sedišta su ponovo sertifikovana od strane Udruženja za zdrava leđa i dodatno opremljena novim komfor-funkcijama. Takođe postoje aktivni bočni jastuci, dok vozačko sedište ima ventilaciju i masažnu funkciju.
Novi Grandland je prvi Opel koji je konstruisan na Stellantis STLA Medium platformi, koja je posebno dizajnirana za električne automobile. Ipak, u budućnosti će model biti dostupan ne samo kao potpuno električni, već i kao plug-in hibrid sa oko 85 km autonomije i kao 48-voltni laki hibrid. To je sve što imamo od zvaničnih informacija koje Opel trenutno objavljuje o pogonskim sklopovima.
Budući da Grandland nije prvi proizvod Stellantisa na novoj arhitekturi, već Peugeot 3008, znamo da kod njega postoji "Standard Range" varijanta sa prednjim pogonom i baterijom kapaciteta 73 kWh i snagom od 157 kW. Autonomija je od 504 do 524 km. Sa istom baterijom i maksimalnom autonomijom od 525 km, u programu je i "Dual Motor" varijanta. Kako ime sugeriše, ovaj model ima dva elektromotora, pa tako i pogon na sve točkove i ukupnu snagu do 240 kW.

"Long Range" derivat ima snagu od 170 kW sa jednim (prednjim) elektro-motorom. Baterija u ovom slučaju ima kapacitet od 98 kWh, a maksimalna autonomija je navedena kao 700 km. I o tome se govori u Opelovom saopštenju.
Što se tiče lakog hibrida, to je poznati 1,2-litarski turbo benzinac sa elektrifikovanim 6-brzinskim automatizovanim menjačem sa dva kvačila i ukupno 136 KS. Informacija o plug-in hibridu još uvek nema.


Glas javnosti/ B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR