sreda 18. jun 2008.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > „Veljin kofer“ naljutio Ivicu

Susret poslednje šanse između Koštunice i Dačića juče ceo dan visio o tankom koncu

„Veljin kofer“ naljutio Ivicu

G17 obelodanila da će Dinkić biti ministar ekonomije i regionalnog razvoja i vicepremijer zadužen za ekonomiju i infrastrukturu, Milosavljević ostati na čelu resora zdravlja, Snežana Samardžić-Marković sporta, a Verica Kalanović dobiće Ministarstvo infrastrukture ili NIP-a

BEOGRAD - Susret „poslednje šanse“ između Vojislava Koštunice i Ivice Dačića, koji je trebalo da stavi tačku na pokušaj DSS-NS-SRS-SPS-PUPS-JS da formiraju vladu, bio je planiran za juče po podne, ali je ceo dan bilo potpuno neizvesno hoće li do njega doći makar u večernjim satima. Glavni „krivac“ za neizvesnost, koja se može pretvoriti i u fijasko napora da se dođe do zajedničkog ključa za novu vladu, bio je Velimir Ilić.

On je, verovatno u nameri da „pomogne“ Dačiću da se odluči za koaliciju sa narodnjacima i radikalima, u jednom jučerašnjem intervjuu lideru SPS-a pripretio.

- Biću poslanik, a u Skupštini ću prvo tražiti da se formira anketni odbor koji bi ispitao aferu „Dačićev kofer“ - rekao je on i dodao da su šanse da DSS-NS formira vladu sa SRS-om i koalicijom oko SPS-a minorne, te da je jasno da Dačić folira i da se iza njihovih leđa dogovorio sa Tadićem. Uvređen i povređen Ilićevim istupom, Dačić je zatražio tajm-aut za viđenje s Koštunicom. LJudima iz najbližeg okruženja „tehničkog premijera“ saopštio je da preko „Veljinih reči“ ne može lako preći, a istovremeno se požalio i na kritike koje su na njegov račun izgovorili Dragan Šormaz i Miloš Aligrudić.

A i pre nego što su formalizovani pregovori liste „Za evropsku Srbiju“ i koalicije oko SPS-a, lider G17 plus Mlađan Dinkić pohitao je da sebi i svojima napravi raspored u Nemanjinoj 11 i obelodanio spisak svojih budućih ministara.

CELA EU KOD PALME

Lider JS Dragan Marković Palma najavio je da će posle izbora nove proevropske vlade u Jagodini biti organizovan sastanak ambasadora svih zemalja članica EU u Srbiji.
- Zahvaljujući JS i našem principijelnom odnosu Srbija ulazi u EU - rekao je Marković i dodao da je Jagodina „stekla uslove da uđe u EU jer ima sve ono što imaju gradovi te veličine u razvijenim zemljama Evrope“.

SVE DALJE OD VLADE

U Koštuničinoj partiji, takođe, bar zvanično, ističu da su šanse za vladu sa socijalistima sve manje, te da su spremni da se oproste od vlasti.
- Očigledno je da smo sve dalje od vlade. SPS ne želi da se izjasni o bitnim stvarima - o našim analizama SSP-a i penzijama. Zato ćemo na Predsedništvu ove nedelje odlučiti hoćemo li uopšte nastaviti razgovore s njima - rekao nam je potpredsednik DSS-a Borko Ilić.
NJegov kolega Miloš Aligrudić rekao je da dosta elemenata govori u prilog tome da SPS ne želi dalje razgovore sa dosadašnjim sagovornicima i dodao da će procena o tome ima li smisla nastaviti pregovore s njima zavisiti i od toga da li će Krkobabić konstruktivno odgovoriti na zahtev DSS-a za sazivanje vanredne sednice o Kosovu.

- Dinkić će biti ministar ekonomije i regionalnog razvoja i vicepremijer zadužen za ekonomiju i infrastrukturu. Tomica Milosavljević ostaće na čelu resora zdravlja, a Snežana Samardžić-Marković sporta - rekao je juče Vlajko Senić iz G17 i dodao da će četvrti ministar iz te stranke biti Verica Kalanović, ali se još ne zna hoće li joj pripasti Ministarstvo infrastrukture ili NIP-a.

On očekuje da će vlada biti formirana najkasnije do kraja juna, te da će stranke vladajuće koalicije imati potpredsednike vlade, a da će premijera dati DS.

Upitan kako će rešiti zahtev PUPS-a za povećanje penzija, on je kazao da će s PUPS-om „lako naći zajednički jezik“ i da će zahtev biti rešen u skladu sa evropskim kriterijumima.

U isto vreme, beogradski mediji i dalje objavljuju spekulacije o pregovorima o sastavu nove izvršne vlasti. Tako neki tvrde da je najizvesnije da će ministar finansija Mirko Cvetković biti novi mandatar, dok će potpredsedničke funkcije dobiti Dinkić i „najverovatnije“ Dačić. Resor unutrašnjih poslova u ovoj kombinaciji pripao bi SPS-u, a najozbiljniji kandidat za to mesto je Dušan Bajatović, „iako postoji opcija da to bude i Dačić“. Lideru PUPS-a Jovanu Krkobabiću verovatno bi sledovala fotelja potpredsednika vlade za socijalna pitanja, dok je dosadašnji predsednik Skupštine Oliver Dulić već viđen na čelu novog resora za evropske integracije. SPS-u bi pripala i ministarstva prosvete i infrastrukture, koje bi vodili Žarko Obradović, odnosno Milutin Mrkonjić, kao i resor nauke.

Iako se spekulisalo da će se tokom jučerašnjeg dana sastati predstavnici socijalista i liste „Za evropsku Srbiju“, i iz SPS-a i iz DS-a to su demantovali.

Inače, radikali i narodnjaci tvrde da već danima sa socijalistima o vladi i ne govore, te da su ogorčeni njihovim „zabijanjem noža u leđa“ - razgovorima sa DS. Doduše, Tomislav Nikolić je juče istakao da sve dok socijalisti ne počnu zvanične razgovore sa DS-om ima prostora za sastavljanje vlade SRS, DSS i koalicije SPS-PUPS-JS.

- Poručujem SPS-u neka ostane da su imali neformalne razgovore sa DS-om, ali kada prvi put budu počeli da izveštavaju o svojim sastancima s njima, onda je to znak da više ne žele da učestvuju u vladi s nama. Neka im je Bog u pomoći tada - rekao je on i dodao da već 15 dana ne učestvuje ni u kakvim razgovorima.

Komentari

Po onome kakav recnik koristi Mrkonjic prosto je neverovatno da ce u vladu sa ds-om.

Dacicu kofer se desio i ovaj narod ima pravo da sazna istinu koju ocekuje odavno a ne da se zataskava. Da sam na Kostunicinom mestu vise sa tobom nebi ni ragovarao kad si mogao javno da kazes da ces prvo sa njim da pregovaras o vladi a u isto vreme tvoji ljudi su tajno pregovarali sa Tadicem i Dinkicem.

Bas me interesuje da li su glasaci SPS dali mandat Dacicu da se dogovara sa Tadicem, Dinkicem i Cedom.

A sta mislis da su DSS glasai dali mandat Kostunici da se dogovra sa Šešeljem??
Nemojte da ste naivni, nema ovde nikakve veze sta su glasaci hteli.

Na kraju krajeva, da li je bitno sa kim se pregovara i pravi vlada ako odrade ono sto su obecali ti istim glasacima??

U celoj stvari se ne radi o razlici o stavovima vac o razlicitim interesima.Molim te Veljo ajde malo diplomatije,znamo da ces i kao opozicija preziveti,ali sta ce ostati za narod posle 4 godine takozvane proevropske vlade?TRPEZ I KRPEZ KUCU CUVAJU!! ´Hajde vise sa vasim muskim sujetama na stranu .
Ponasate se kao matore udavace.
Sa srecom Katarina

SPS je stvarno preterao sve granice,i vise nisu normalni ne vuku za nos stranke nego narod,koji ocekuje da se vec jednom dogovore.

Mislim da je narod sit DS i SPS.Ja vise ne mogu da citam o njihovom glupiranju i detinjastom ponasanju.Dosta je vise .DS iizigrava "musteriju" koja je dosla kod prostitutke i nikako da se pogode za cenu.Mislim da je narodu vec dosta da gleda vase odvratne face po novinama.Vreme je da odrastete.

Znaci Dinkic ostaje da dokusuri Srbiju.Boze , pomozi Srbiji.Sto se tice Ivice Dacica , njega vise nema.Zavrsio je karijeru a nije je ni zapoceo..Sta reci o DS? Pokazali su ko su i sta su , kao i na sta su spremni , samo da ostanu na vrhu.Sve daju , osim drzavne kase.

Cela politicka scena je potpuna slika ovog drustva koje je nastavilo put "porodice" ispunjena korupcijom najgore vrste, saradnje sa mafijom, prikrivanjem izvrsioca zlocina, zastita atentatora na premijera sto je nezabelezno bilo gde, otimicama pod direktivom politicara, optuzbama od kojih se ledi krv u zilama ali novinari umesto da hrabro krenu putem tih najgorih optuzbi koja su zrela da se pola skupstine stavi pod kljuc, daju vetar u ledja nekim sizofrenim likovima, koji misle da su evropljani jer imaju "prljave evre' u dzepovima.

Biće formirana vlada i deliće se fotelje. I pare!
s stevic voj

Sto ne odrzi predavanje ostalim predsednicima opcina kako se moze doci do para bez rada. To je jos zaostali komunisticki sistem po kejem levom dajes i kupujes socijalni mir a desnom uzimas mnogo vise, viseg na vlastiti konto. aSa tom metodom neces u EU budi siguran, tamo ne vole crvene pa makar se oni i presvukli. I daj vec jeednom prstani jesti slaninu sa lukom i odojke, cvarke, slaninu i druge srpske specijalitete. Vidis bre kako izgledas ko nilski konj, sami spek

Mislim da kad bi im sad neko dao da se dogovaraju oko toga da li je danas sreda i to trajalo u nedogled. Kako li ce tek drzavnu politiku da vode. Sve gola gramzivost i hostapleraj. Jadna li si Srbijo.

Е па Срби, само напред, још дубље у блато, тамо вам је и место. Најјачи ће преживети.