sreda 18. jun 2008.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Dačić uz Koštunicu, a protiv Krkobabića

Još neizvesno održavanje vanredne sednice Skupštine Srbije povodom donošenja kosovskog ustava

Dačić uz Koštunicu, a protiv Krkobabića

BEOGRAD - Novi saziv Skupštine još nije valjano ni konstituisan, a već su počele da sevaju varnice između srpskih parlamentaraca. Moglo bi se čak dogoditi i da pukne tikva između koalicionih partnera, jer je Ivica Dačić, navijajući za održavanje sednice, otvoreno stao na stranu Vojislava Koštunice i usprotivio se Jovanu Krkobabiću.

Predsedavajući se oglušio o zahtev koalicije DSS-NS, te, bar kako sada stvari stoje, najverovatnije neće sazvati vanrednu sednicu parlamenta povodom kosovskog ustava. Krkobabić je rekao da mu Ustav i Poslovnik ne daju takva ovlašćenja.

- Razmotrio sam ustavne i zakonske mogućnosti za sazivanje parlamenta i utvrdio da samo predsednik Skupštine može da sazove sednicu, ali ćemo nastaviti konsultacije i pokušati da vidimo postoje li modaliteti za zakazivanje sednice - rekao je on.

A Koštunica je odmah odgovorio da je Krkobabić bez konsultacija sa parlamentarnim strankama odlučio da ne zakaže vanrednu sednicu i naveo da će on i političke opcije koje stoje iza takve odluke snositi odgovornost ako Euleks bude raspoređen na Kosovu.

- Na taj način onemogućeno je da Srbija da legitiman odgovor na predlog generalnog sekretara UN Ban Đi-muna da se na Kosovo rasporedi protivpravna misija Euleks čiji je cilj sprovođenje Ahtisarijevog plana o nezavisnosti Kosova - saopštio je Koštunica i dodao da „u ovom trenutku, saglasno Ustavu, samo Skupština može da odgovori na predlog Bana kojim se zadire u suverenost i teritorijalni integritet Srbije, a da Krkobabić iz proceduralnih razloga odbija da sazove sednicu“.

Na izjavu koalicionog partnera iz PUPS-a odreagovao je i Dačić, rekavši da „treba pronaći mogućnost za održavanje vanredne sednice, te da je SPS protiv proširenja međunarodnog prisustva na Kosovu bez odluke SB UN“.

- SPS smatra da treba napraviti dogovor poslaničkih grupa i najvažnijih državnih organa, uključujući i Vladu Srbije, predsednika Republike i državni pregovarački tim, o mogućnosti što hitnijeg održavanja sednice Skupštine posvećene Kosmetu - precizirao je Dačić.

I Tomislav Nikolić očekuje da Krkobabić zakaže sednicu, bez obzira na to što postoje neka ograničenja, „jer Srbija ne može da stane“.

- Ako bi se ponovila situacija od prošlog saziva da nekoliko meseci nemamo konstituisanu Skupštinu, pitanje je da li je to opravdanje da mirno ćutimo i gledamo kako se na teritoriji naše države formira nova država - rekao je on.

Da je Poslovnik o radu Skupštine „nesavršen akt“ koji ne bi smeo da bude prepreka rešavanju važnih državnih pitanja, istakao je Miloš Aligrudić iz DSS-a, koji je podsetio da je i lane na konstitutivnoj sednici parlamenta, iako Poslovnik to nije predviđao, raspravljano o Ahtisarijevom planu.    

Komentari

Srbija stoji mesecima.A ovo pijacarenje , nikako da se zavrsi.Osecamo se svi kao da gledamo predstavu iz nekog obdanista.Da je srece da vas sve redom neko sutne u pozadinu i izbaci na ulicu.,Podsecate nas na zeleznicku stanicu , gde je guzva a voz nikako da dodje.M

Tadic je svoje rekao i sad mudro suti, umesto da brani drzavu n prodaje maglu i demagogiju. Kostunica postavlja veoma jasno pitanje: Sta ako se Euleks utvrdi na Kosovu, ko ce za to biti kriv, dali opet Kostunic ili Tadic koji preko senilnog Krkobabica ostvaruje svoje ciljeve u rasturanju srbije. Skupstina moze da donese sve odluke i nema nikakovih brana osim zute diplomatije koja se uvek bori protiv svih pa i protiv vecine. Svi su blesavi samo je Fürer pametan.

Mislim da se djaba svi nerviramo i sekiramo za Kosovo,DS stalno potpisuje neke ugovore pa me nebi ni bilo cudo da je i Kosovo predo,iovako nam stalno rade iza ledja.nedaju stolicu jer znaju da sve sto su dosada potpisali propada.narodu obecavaju putovanje bez vize,skolovanje u svetu,a nase skole jedne od najboljih.jedno obecavaju a mnogo nam uzimaju.bolje da nam ucvrste drzavu nego skidaju vize pa da nam narod bezi u svet,kad u nasoj Srbiji mozemo da imamo sve.celokupno Kosovo nemozemo da vratimo ali mozemo veci deo,a za uzvrat uzecemo republiku Srbsku,nek se spoji snama,tako smo i jaci i veci.