petak 18. maj 2012.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Danas dodela mandata poslanicima

Danas dodela mandata poslanicima

BEOGRAD - Republička izborna komisija (RIK) dodeliće danas mandate budućim poslanicima, najavljeno je iz te komisije.

Kako piše u Rokovniku RIK-a, dodela mandata po redosledu na izbornoj listi, počev od prvog kandidata, treba da bude obavljena u roku od 10 dana od dana objavljivanja ukupnih rezultata izbora, koji su saopšteni 10. maja.

Prema prošlogodišnjim izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika, mandati se dodeljuju prema redosledu sa liste, počev od prvog na listi, a stranke su bile dužne da svaki treći kandidat na listama bude pripadnik manje zastupljenog pola.

Budući parlament činiće 73 poslanika koalicije "Pokrenimo Srbiju", 67 poslanika koalicije "Izbor za bolji život", 44 poslanika koalicije SPS-PUPS-JS, 21 poslanik DS S, 19 poslanika pokreta "Preokreta", 16 poslanika URS, pet Saveza vojvođanskih Mađara, dva stranke Sulejmana Ugljanina i po jedan liste "Sve zajedno", Koalicije Albanaca preševske doline i stranke "Nijedan od ponuđenih odgovora".

Međutim, redosled na listi ne znači i da će svi ti kandidati biti budući poslanici, jer mogu da kažu da ne žele poslanički mandat ili da u slučaju izbora na druge funkcije, nespojive sa poslaničkom, podnesu ostavku na onu u republičkom parlamentu.

Konstitutivna sednica republičkog parlamenta treba da bude održana najkasnije 30 dana od objavljivanja konačnih rezultata, što bi značilo da bi prva sednica trebalo da bude održana najkasnije do 9. juna.