četvrtak 17. decembar 2009.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Opasni deka

GLAS OTKRIVA IDENTITET AUTORA PRETEĆIH PISAMA PREDSEDNIKU I DRŽAVNIM FUNKCIONERIMA

Opasni deka

Misteriozni pošiljalac pretećih poruka Borisu Tadiću, Vladimiru Vukčeviću i Rasimu LJajiću je vremešni Cetinjanin Vasilije Radonjić (75), penzionisani invalid iz Čikaga

BEOGRAD - Misteriozni pošiljalac pretećih poruka predsedniku Srbije Borisu Tadiću i najvišim državnim funkcionerima je vremešni Cetinjanin Vasilije Radonjić (75), penzionisani invalid iz Čikaga!

Glas javnosti je otkrio identitet ovog "atentatora" na osnovu pisama koje redovno šalje i na adresu Kurira i naše redakcije, a u kojima iznosi brojne kritike na račun "izdajničke politike" u Srbiji. U telefonskoj izjavi za naš list, Radonjić je juče priznao da nam se obraća poslednjih godina "jer smatra da smo jedine novine koje nisu podaničke", ali je negirao da je ikada pretio predsedniku Tadiću, tužiocu za ratne zločine Vladimiru Vukčeviću ili Rasimu LJajiću.

Pretnja Vukčeviću

Jedno od spornih pretećih pisama koje je potpisala "organizovana grupa Crni orao" stiglo je na ruke tužiocu Vladimiru Vukčeviću 25. septembra, a poslato je iz Cetinja. Međutim, radi se o rukopisu koji je identičan Radonjićevom, a počinje sa "Slušaj, stara dž... lo"!
"Ako muslimani i Albanci ne moraju da hapse svoje zlikovce, nije tačno da i vi morate hapsiti Ratka Mladića ili bilo kojeg Srbina. Vi ste izdajnici najgore vrste i ako budete izručili Mladića našim neprijateljima u Hagu, tebe i LJajića sasećemo u komade, a kontejner će vam biti večna kuća. Neće bolje proći ni taj izdajnik Boris Tadić, taj državni neprijatelj broj jedan..."

- Bili su juče kod mene povodom te stvari dvojica iz FBI i odneli neka moja dokumenta. Obećao sam im da više neću slati nikakva pisma u Srbiju, iako sam im jasno kazao da nemam nikakve veze sa pretnjama. Nikad nikog ne bih fizički ugrozio. Uostalom, ja sam invalid i nisam dolazio u Srbiju i Crnu Goru godinama, ali je istina da sam pisao Tadiću i ostalima kako bih kritikovao njihovu politiku - otkrio nam Radonjić, na čistom starocrnogorskom.

Upitan za razloge nezadovoljstva koja pretače u pisma opasna po život, Radonjić kaže da ga najviše boli to što je srpski narod oklevetan posle svih ovih ratova i što ne vidi nikog da tu iskrivljenu sliku promeni.
- U Americi sam od 1995. godine, kada sam izbegao iz Zenice. Radio sam u Železari, u elektroslužbi, a morao sam da pobegnem od muslimana. Boli me i ogorčen sam što, sem Srbije, druge države bivše Jugoslavije za sve ovo vreme ne priznaju svoje zločine i ne raspisuju lov na svoje ljude. Zato sam kritikovao takvu politiku, jer smatram da je izdajnička. Naser Orić je pobio 3.000 ljudi i hoda Sarajevom slobodno, a jedan junak Ratko Mladić je postao najtraženiji zločinac. To je velika nepravda - objašnjava Radonjić drhtavim glasom.

Poslednje njegovo pismo upućeno Kuriru i Glasu javnosti poslato je 4. decembra i u njemu takođe kritikuje Tadića, čiju politiku je okarakterisao kao "hvalisanje bez pokrića".
- Zar može biti uspeh što građani mogu ići negde bez vize i "država postati članica neke unije, a da se zbog toga izgubi pola državne teritorije? Za zdrav razum nelogično i neshvatljivo, međutim, čini mi se prema reagovanju srpskog naroda u Srbiji tamo, nažalost, zdravog razuma nema, što se može uočiti i po tome da narod u Srbiji još uvijek veruje u one koji su ga izdali, dakle veruju u svoju lopovsku vlast i tu izdajničku dž... lu Borisa Tadića i njegovu stranku, koji Srbiju već svodi na nivo beogradskog pašaluka... - poručio je Radonjić.
Specijalni tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kaže da ne može da bude siguran da je osoba koja je slala preteća ista osoba koja je pisala i našoj redakciji.

- Ne znam ja s kim ste vi razgovarali i da li je isti čovek u pitanju. U svakom slučaju na policiji je da to utvrdi i radi svoj posao, ja ne mogu o tome da govorim - kratko nam je rekao Vukčević.   

Komentari

Nazalost gospodin Radonjic je apsolutno upravu...

Svaka cast starino !!!

А зашто овај што прича "na čistom starocrnogorskom" критикује владу Србије? Зашто не критикује владу Црне Горе и не шаље претећа писма Ђукановићу и компанији, него шаље у Србију? Мука ми је више од оваквих који много брину за Србију, а не могу ни поштено да науче српски језик и књижевност. Али зато све друго о Србији знају, а нарoчито шта треба и како да раде влада и председник...

Ne opravdavam nikome pretnje ali sa ovim se u potpunosti slazem:

Zar može biti uspeh što građani mogu ići negde bez vize i "država postati članica neke unije, a da se zbog toga izgubi pola državne teritorije? Za zdrav razum nelogično i neshvatljivo, međutim, čini mi se prema reagovanju srpskog naroda u Srbiji tamo, nažalost, zdravog razuma nema, što se može uočiti i po tome da narod u Srbiji još uvijek veruje u one koji su ga izdali, dakle veruju u svoju lopovsku vlast i tu izdajničku dž... lu ***** i njegovu stranku, koji Srbiju već svodi na nivo beogradskog pašaluka... - poručio je Radonjić