Glas Javnosti

Bečki hirurzi operišu pomoću robotskog sistema "Da Vinči" - U Beograd još nije stigao, uprkos informaciji da je odavno kupljen (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na Floridsdorf klinici u Beču hirurzi od februara ove godine koriste robotski hirurški sistem "Da Vinči".

Do sada je na ovoj klinici uz pomoć robota-asistenta urađeno blizu 200 minimalno invazivnih hiruških intervencija u području opšte, torakalne i ginekološke hirurgije. Početkom 2022. godine pojedini domaći mediji preneli su vest da je ovaj robot nabavljen i za Univerzitetski klinički centar Srbije, ali kako je za eKapiju potvrđeno iz ove ustanove - ove tehnologije za sada nema.
Kada koristi "Da Vinči" robotski hirurški sistem, hirurg čitav proces posmatra kroz "konzolu" gde ima uvećan 3D HD pregled svega što se dešava. Takvu vizualizaciju hirurzi ne mogu imati pri klasičnoj operaciji. Osećaj je, kako objašnjavaju hirurzi bečke klinike, kao da se nalaze "unutar pacijenta" te mogu izvoditi znatno delikatnije manevre sa značajno većom preciznošću.
Putem konzole hirurg pokreće i navodi mašinu koja izvodi sve radove, ali je zapravo čovek taj koji je i dalje "glavni" u sali. Robot ne razmišlja, već samo sledi zadate komande, ali njegove izvođačke mogućnosti višetruko premašuju ljudske. Robotski hirurški sistem "Da Vinči" poseduje četiri "ruke", koje mogu da se pomeraju i okreću do 540 stepeni, u smerovima i pravcima u kojima ljudske ruke to ne mogu.
- Ne bih se vraćao na laparoskopski način rada, jer je na ovaj način vidno polje veličanstveno - možete videti tkiva i vrlo jednostavno identifikovati anatomske strukture. Takođe, prednosti za pacijenta su višestruke, trauma manja, a oporavak je znatno brži - kaže hirurg Volfgang Ocenski i dodaje da je obuka najteži deo ovog procesa.
Obuka počinje najpre na simulatoru na kojem je potrebno provesti najmanje 40 sati, zatim se radi sa mentorom, slede jednostavnije operacije i na kraju kompleksnije procedure. 
Hirurg Teodor Kapitanov, jedan je od četiri hirurga bečke klinike koji operacije izvodi uz pomoć robotskog sistema "Da Vinči".

- Kada sedim za konzolom, dobijem osećaj kao da sam "jedno" sa pacijentom. Najveća prednost je visoka rezolucija i 3D pogled. Ovo je budućnost hirurgije - rekao je Kapitanov. 

Robota smo navodno kupili još 2022.
Iako su 2022. godine pojedini domaći mediji preneli vest da je ovaj robot nabavljen i za Univerzitetski klinički centar Srbije, za eKapiju iz ove ustanove navode da ove tehnologije za sada nema.
- U Kliničkom centru Srbije ne postoji robotski hirurški sistem "Da Vinči", a ulažu se napori da se ova tehnologija obezbedi - kažu iz UKC Srbije.
Odgovor na pitanje da li ova tehnologija postoji u nekom od kliničkih centara u Srbiji pokušali smo da dobijemo i u Ministarstvu zdravlja, ali on do objavljivanja teksta nije stigao.

Inače sistem "Da Vinči" u upotrebi je od 2000. Čini ga robot sa tri ili četiri ruke kojima hirurzi upravljaju preko računarskog sistema, na rastojanju od pacijenta. Na jednoj robotskoj ruci je kamera koja hirurzima omogućava da posmatraju operaciju, a druge su opremljene malim hirurškim instrumentima.

Glas javnosti /E03S
Glas javnosti /E03S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR