sreda 17. avgust 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Dačić: Srbija ne trguje Kosovom

Dačić: Srbija ne trguje Kosovom

BEOGRAD - Zamenik premijera Ivica Dačić kaže da Srbija ne može da trguje svojim nacionalnim i državnim interesima u korist ulaska u EU.

Dačić je pozvao najviše državne zvaničnike da takve poruke prenose međunarodnoj zajednici.

"Nije samo bitno šta će nemačka kancelarka Angela Merkel da kaže prilikom posete Beogradu, nego je bitno i šta će da kaže predsednik Srbije, premijer i drugi, jer i mi moramo tačno da pošaljemo poruke, a to je da niko ne treba Srbiju da stavlja u situaciju da bira između Kosova ili Evrope", kaže Dačić.

Dačić, koji je i ministar policije i predsednik Socijalističke partije Srbije, naveo je da je Srbiji cilj da bude članica EU, ali da zbog toga "ne može da trguje sa svojim nacionalnim i državnim interesima".

"Mi ne mozemo da razgovaramo u smislu uzmi ili ostavi Kosovo i Metohiju", istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija treba da pošalje jasne poruke međunarodnoj zajednici da želi mir, da neće ratovati, ali i da neće gledati mirno progom svog naroda na Kosovu, da to ne može da čini i da nikom ne padne na pamet da to pokuša.

Srbija, smatra Dačić, treba da pošalje i jasnu poruku Albancima da želi mir sa njima i završetak istorijskog konflikta, ali da ne provociraju Srbiju "skrivajući se iza velikog brata".

Dačić smatra neophodnim i da se jasna poruka pošalje kosovskim Srbima, koji od države očekuju da saopšti šta će učiniti u slučaju nepovoljnih varijanti.

Dačić je pozvao učesnike dijaloga da što pre razgovaraju o suštinskim stvarima, a to je pronalaženje kompromisnog rešenja.

"Sve ovo je ostalo faktor nestabilnosti i faktor koji može zapaliti ponovo neku vatru na Balkanu", istakao je Dačić i napomenuo da je dijalog jedino rešenje.

Komentari

Prema njegovim riječima, Srbija treba poslati jasne poruke međunarodnoj zajednici da želi mir, da neće ratovati, ali i da neće gledati mirno progam svog naroda na Kosovu, da to ne može činiti i da nikom ne padne na pamet da to pokuša. Sta znaci ova izjava osim jos jedne velike lazi ministra Dacica, Pa gledao je on i 84 kako ubijaju srbe i pale srpske svetinje ali nije mrdnuo prstom, nece ni ovoga puta jer ova izjava je dvosmislena. On moze da kaze da ce odlucno reagirati u SB UN da cve aktivirati svu diplomatsku sluzbu ali sam siguran da nije mislio da ce poslati zandarmeriju i vojsku kao pomoc srbima na kosovu. Svakodnevno na svim naslovnim stranicama gkledamo dacica i citamio njegove dvosmislene komentare. Covek je vec usao u kampanju za izbore a tadic ga je isturio jer jedino Dacic moze mozda da osvoji koji poen vise dok Tadic zna da za njega nece niko glasati osim srpskih izdajica. Budite jasniji ministre i recite da cete na silu odgovoriti silom, a ne da necete mirno gledati kako cerece ljude.