sreda 17. avgust 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Crnogorska azbuka od 32 slova

Crnogorska azbuka od 32 slova

PODGORICA - Novi crnogorski pravopis stigao je u čitanke, a osnovci će učiti azbuku od 32, umesto dosadašnjih 30, slova, tako što se u udžbeniku za drugi razred osnovne škole između slova ž i z našlo se slovo ź, a između slova s i t slovo ś.

U udžbenicima iz crnogorskog jezika i književnosti osnovci će od septembra učiti azbuku od 32 slova, umesto dosadašnjih 30.

Korišćenje dva nova slova ź i ś biće pravilno i u književnom jeziku, a slovo đ imaće veću primenu u pisanom jeziku, navode Vijesti.

U trećem razredu učiće se razlika između standardizovanog, odnosno književnog i nestandardizovanog, odnosno neknjiževnog jezika.

Iako su uvedena u jezik, prema onome što su Vijesti ustanovile u udžbenicima, dva nova slova se praktično ne koriste u udžbenicima iz drugih predmeta.

U udžbeniku za drugi razred osnovne škole između slova ž i z našlo se slovo ź, a između slova s i t slovo ś. Kao primeri su navedeni "śekira" i "źenica", koji se mogu koristiti umesto sjekira i zjenica, a "nigđe" i "drugđe" umesto "nigdje" i "drugdje".

U trećem razredu učiće se razlika između standardizovanog, odnosno književnog i nestandardizovanog, odnosno neknjiževnog jezika, pa će deca i dalje učiti da moraju da koriste postojeće padeže, kao i da je nepravilno skraćivati reči.

Koautorka udžbenika za crnogorski jezik Dušanka Popović objasnila je da je učenicima omogućeno da koriste i jotovanu i nejotovanu varijantu jezika, odnosno da će, na primer, učiti da je pravilno i "đe" i "gdje".

"Jedina razlika je u tome što se poštovala gramatika i pravopis crnogorskoga jezika. Mnoge stvari koje su bile nepravilne i dalje su nepravilne", navela je Popović.

Ključne reči:

Komentari

sve je to radi povećanja animoziteta i podela radi lakše i jeftinije okupacije, a ćirilica bilo a 30 bilo sa 32 slova ide u zaborav po nalogu njihovih mentora

Pa u Crnoj Gori ima procentualno dovoljno Srba da se izbore ze svoj jezik.Ako je potrebno i preko medjunarodnog suda.

Ћераћемо се ми још!