petak 17. jun 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Inflacija u Hrvatskoj 2,5 odsto

Inflacija u Hrvatskoj 2,5 odsto

ZAGREB - Cene dobara i usluga za ličnu potrošnju, merene indeksom potrošačkih cena, u maju su u Hrvatskoj u odnosu na april porasle za 0,3 posto.

Cene su na godišnjem nivou, u odnosu na maj prošle godine, porasle za 2,5 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS),prenosi SEEbiz.

To je blago jačanje inflacijskih pritisaka, s obzirom da je u aprilu inflacija iznosila 2,4 posto.

Po podacima DZS-a, u maju su, u odnosu na isti lanjski mesec, najviše porasle cene alkoholnih pića i duvana, za 6,7 posto. S rastom od 6,5 posto slede cene prevoza, na šta je najviše uticao 13,9-odstotni rast cena goriva.

Cene prehrane i bezalkoholnih pića, koje u indeksu potrošačkih cena imaju najveći udeo od gotovo 31 posto, su u proseku porasle za 4,2 posto.

Pritom su cene ulja i masti zabeležile rast za 23,1 posto, cene voća za 12,3 posto, a cene hleba i žitarica za 5,7 posto.

Porasle su, za 2,4 posto, i cene stanovanja, vode, energije, gasa i drugih goriva. Cene pokućstva, opreme za kuću i redovno održavanje porasle su za 2,1 posto, zdravstva za 0,9, ugostiteljskih usluga za 0,7, a usluga rekreacije i kulture za 0,4 posto.

S druge strane, cene komunikacionih usluga smanjene su za 2,7 posto, dok su cene odeće i obuće pale za 3,2 posto. Najveći pad se beleži kod cena obrazovanja, čak 11 posto.

Ključne reči: