subota 17. april 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Hrvati pozitivno o susretu u Pečuju i Bačkom Monoštoru

Hrvati pozitivno o susretu u Pečuju i Bačkom Monoštoru

ZAGREB - Hrvatski mediji izveštavali su o susretu predsednika Srbije Borisa Tadića i njegovog hrvatskog kolega Ive Josipovića u Pečuju i Bačkom Monoštoru, ali su više prostora zauzela reagovanja na Josipovićeve poteze tokom posete BiH kao i o različitim stavovima između njega i HDZ-a, predvođenog premijerkom Jadrankom Kosor.

O susretu u Pečuju i Baškom Monoštoru, Jutarnji list dao je kratku vest na unutrašnjim stranicama da su dva predsednika izrazila nadu da će spor dveju država o tužbama za genocid biti rešen dogovorom, citirajući Josipovića da tužbe imaju smisla tek ako se ne mogu rešiti na drugi način.

Riječki "Novi list" susretu je dao prostora na 3. strani uz isticanje Josipovićeve ocene da će se pregovori sa EU završiti do kraja godine i njegovo naglašavanje da je za Hrvatsku važno da u EU uđu i druge zemlje regiona. Dat je i izveštaj o poseti Bačkom Monoštoru gde je bilo reči i o položaju manjina, ali i o zajedničkoj podršci dva predsednika integritetu BiH.

"Večernji list" izvestio je o susretu, dajući naglasak na Tadićevoj tvrdnji da će Hrvati i Srbi jednog dana imati zajednički udžbenik istorije i da će to biti poruka svim nevernim Tomama da dva naroda mogu imati zajedničku budućnost. Josipović i Tadić poručili su i da svaki zločin mora biti procesuiran, piše "Večernji list".

Zanimljivo je i da je na izveštavanje o susretu pojavio veliki broj komentara na forumu, čak 179, čiji učesnici imaju podeljene stavove oko Josipovićevog odnosa prema ratnom nasleđu, pre svega u BiH.

"Slobodna Dalmacija" izveštava da o pečujskom zaključku tri predsednika da će Mađarska, koja 2011. preuzima predsedavanje EU, pružiti podršku nastojanjima Hrvatske i Srbije za ulazak u evropske integracije. List piše i da je Šoljom izrazio uverenje da će u vreme mađarskog predsedavanja Hrvatska dovršiti pregovore, a Srbija postati zemlja kandidat, dok su Josipović i Tadić izrazili uverenje da će se to dogoditi i ranije.

"Bićemo pod istim evropskim nebom, istakao je Tadić, uz uverenje će i drugi doneti deklaraciju sličnu onoj kojom se Srbija distancirala od zločina u Srebrenici", izvestio je list.

O susretu je, uz manju minutažu, nego o reagovanjima na Josipovićeve poteze u BiH, izvestila i HTV, kao i ostale tv stanice na državnom nivou.

Internet portali, pre svega index.hr, dali su dosta prostora za izveštavanje o susretu u Pečuju i Baškom Monoštoru, preuzimajući izveštaje hrvatskih ili srpskih medija.