subota 17. mart 2012.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Parastos žrtvama martovskog pogroma na Kosmetu

Parastos žrtvama martovskog pogroma na Kosmetu

Pomen je služen u delimično obnovljenom pravoslavnom hramu Sveti Nikola u Prištini koji je bio potpuno spaljen marta 2004.

PRIŠTINA - Episkop raškoprizrenski i kosovskometohijski Teodosije služio je u Prištini parastos žrtvama etnički motivisanim sukobima na Kosovu 17. marta 2004. godine u kojima je stradalo 19 civila. 

Parastos je služen u delimično obnovljenom pravoslavnom hramu Sveti Nikola u Prištini koji je s parohijskim domom bio potpuno spaljen marta 2004. godine kada su izbili najveći etnički motivisanih sukoba na Kosovu od dolaska međunarodnih snaga u pokrajinu. Tokom dvodnevnog nasilja 17. i 18. marta pre osam godina nastradalo je 19 ljudi - 11 Albanaca i osam Srba, a oko 900 njih je povređeno, među kojima je bilo pripadnika Kfora i međunarodne i kosovske policije. 

Oko 900 srpskih i kuća drugih nealbanaca je opljačkano, zapaljeno, razrušeno i na drugi način oštećeno, a više od 4.000 Srba je proterano iz svojih domova. U sukobima je zapaljeno, srušeno i uništeno 35 srpskih pravoslavnih manastira i crkava. 

Prema podacima Raškoprizrenske i kosovskometohijske eparhije, u proteklih osam godina obnovljeno je oko 70 odsto uništene imovine Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji. 

Prema navodima Euleksa, do sada je 14 osoba osuđeno za učešće u martovskom nasilju 2004. godine na Kosovu i Metohiji. Jutros je parastos žrtvama martovskog nasilja služen i u crkvi Sveti Nikola u Kosovu Polju.

U Mitrovici obeležena godišnjica martovskog nasilja

Polaganjem cveća i paljenjem sveča na spomenik Belog anđela u Kosovskoj Mitrovici obeleženo je osam godina od izbijanja najvećih etnički motivisanih sukoba na Kosovu od dolaska međunarodnih snaga u pokrajinu. Cveće su položili predstavnici Opština Kosovska Mitrovica i Zvečan, članovi boračkih organitacija i udruženja sa severa Kosova. 

Okupljeni građani palili su sveče i položili cveće i na mestima gde su 17. marta 2004. stradali Borivoje Spasojević i Jana Tučev. 

U hramu svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici služena je liturgija i parastos svim žrtvama stradalim u martovskom nasilju 2004. godine na Kosovu.

Komentari

Kod nas Srba uvek isto, samo bezanije, pogromi i parastosi zrtvama.
Cime se stice utisak, da nema nista od naseg junastva i cuvanja tekovina prapradedova.