subota 17. mart 2012.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Koštunica: Separtisti i danas pozivaju na nasilje

Koštunica: Separtisti i danas pozivaju na nasilje

Po ko zna koji put potvrđuju da je nasilje drugo ime za lažnu državu Kosovo, kaže lider DSS

BEOGRAD - Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica izjavio je da još nisu nađeni počinioci nasilja nad Srbima na Kosovu 2004. i da na godišnjicu tog pogroma albanski separatisti ponovo pozivaju na nasilje i prete da će silom sprečiti održavanje izbora na Kosovu. 

"Prete da će silom sprečiti održavanje izbora na Kosovu i Metohiji. Mi hoćemo demokratsko pravo da organizujemo izbore, albanski separatisti hoće nasilje. Time po ko zna koji put potvrđuju da je nasilje drugo ime za lažnu državu Kosovo", naveo je Koštunica u pisanoj izjavi. 

Prema njegovim rečima, sve što je do sada urađeno na otimanju Kosova od Srbije predstavlja golo nasilje i najgrublje kršenje pravnog osnova na kome počiva međunarodni poredak. 

"Ustav Srbije je poslednja brana za otimanje Kosova i Ustav je zato trn u oku svima koji bi definitivno da vide Kosovo odvojeno od Srbije. Ustav je svojom voljom doneo narod i srpski narod je zapravo onaj bedem koji brani svoje Kosovo i svoj Ustav", poručio je Koštunica. 

Predsednik DSS je naveo da međunarodne snage na Kosovu nisu za sve ove godine uspele da nađu i kazne počinioce za martovski pogrom, ubijanje Srba i paljenje njihovih kuća. 

"Niko iz međunarodne zajednice danas nije odao poštu postradalim Srbima i jasno osudio kao neprihvatljivo nasilje nad Srbima. To je poruka da je zapravo nasilje nad Srbima, samo zato što su Srbi, dozvoljeno i nekažnjivo", ocenio je Koštunica. 

Danas se navršava osam godina od izbijanja najvećih etnički motivisanih sukoba na Kosovu od dolaska međunarodnih snaga u pokrajinu, u kojima je 19 civila izgubilo život. U dva dana nasilja ubijeno je 11 Albanaca i osam Srba, a više od 900 osoba je povređeno, među kojima su bili i pripadnici međunarodne i kosovske policije. Uništeno je ili oštećeno oko 800 kuća, kao i 35 pravoslavnih crkava i manastira, a nekoliko hiljada Srba napustilo je domove.