subota 17. mart 2012.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Jeremić na pomenu u Moskvi za žrtve pogroma na Kosovu

Jeremić na pomenu u Moskvi za žrtve pogroma na Kosovu

MOSKVA - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji boravi u dvodnevnoj poseti Rusiji, prisustvovaće liturgiji u moskovskoj crkvi svetih Petra i Pavla gde će biti održan pomen žrtvama pogroma na Kosovu 2004. godine.

Jeremić je u petak u Moskvi razgovarao s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom a posle sastanka ocenio da su odnosi Srbije i Rusije čvrsti, stabilni i bez ikakvih promena i najavio jačanje ekonomske saradnje.

"Imamo blisko savezništvo i partnerstvo. Danas smo u Moskvi potvrdili podudarnost stavova kada je reč o svim regionalnim pitanjima, nastavljamo da uživamo blisku podršku Rusije kada je reč o Kosovu i svim nacionalnim prioritetima", rekao je Jeremić.

Lavrov je na zajedničkoj pres konferenciji sa šefom srpske diplomatije potvrdio da je pozicija Rusije prema Kosovu nepromenjena i da bi problem trebalo rešavati kroz dijalog Beograda i Prištine na bazi obostrano prihvatljivih rešenja.

Šef ruske diplomatije je takođe istakao da će Rusija pružiti punu podršku Srbiji u nastojanju da inicira istragu pod okriljem UN o ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu.

"Nadam se da će se naši zapadni partneri koji ne pokazuju entuzijazam za ovo pitanje predomisliti, jer je reč o ljudskim pravima za koje oni brinu. Nadam se da neće biti dvojnih standarda", kazao je Lavrov.

Po njegovom mišljenju, bilateralni i ekonomski odnosi dve zemlje su u usponu.

Lavrov je najavio i realizaciju ruskog kredita za modernizaciju srpske železničke mreže, otvaranje zajednickog humanitarnog centra u Nišu, kao i dalja ulaganja u energetski sektor. Jeremić i Lavrov su juče potpisali protokol o učešću ruskih umetnika u oslikavanju hrama Svetog Save u Beogradu.

Lavrov je podsetio da Rusija pomaže obnovu srpskih pravoslavnih svetinja na Kosovu koje su uništene tokom albanskog pogroma 2004. godine.