petak 16. novembar 2012.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Ivica Dačić: U pravu su kada kažu da Haški tribunal nije sud

Ivica Dačić: U pravu su kada kažu da Haški tribunal nije sud

BEOGRAD - Premijer i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić je, komentarišući oslobađajuću presudu Haškog tribunala za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, rekao da ova presuda potvrđuje tvrdnje prema kojima Haški tribunal nije sud.

"To potvrđuje tvrdnje onih koji kažu da Haški tribunal nije sud, već da ispunjava unapred zadate političke zadatke", rekao je predsednik Vlade Srbije na početku sastanka sa šefom Euleksa Havijerom  de Marnjakom danas u Vladi Srbije.

Srpska napredna stranka (SNS) smatra da su odlukom Haškog tribunala da se oslobode hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač legalizovani strašni zločini počinjeni nad srpskim narodom u akciji "Oluja".

"Ova odluka pokazala je da se u Haškom tribunalu, ipak, češće donose političke, a ne pravne odluke", saopšteno je iz stranke čiji je lider prvi potpredsednik srpske vlade i minstar odbrane Aleksandar Vučić.

SNS, koja čini okosnicu vladajuće koalicije u Srbiji, ističe da, "bez obzira na presudu Haškog tribunala, niko ne može da poništi ono što se dogodilo i natera da se zaboravi da je u 'Oluji' ubijeno na hiljade civila, dece, žena, staraca, da je sa ognjišta proterano celokupno srpsko stanovništvo, da su im domovi opljačkani i spaljeni".