utorak 16. april 2013.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Dačić u poseti Litvaniji

Dačić u poseti Litvaniji

VILJNUS - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Viljnusu da očekuje da Litvanija što pre ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU i da bi trebalo prevazići probleme zbog kojih je ta zemlja jedina u Uniji koja do sada to nije učinila.

Litvanski premijer Algirdis Butkevičijus je, istovremeno, na konkretno pitanje da li vidi da je Srbija načinila potreban napredak kako bi litvanski parlament ratifikovao SSP, odgovorio da svi današnji susreti Dačića u Viljnusu podstiču pozitivne promene.

"Litvanija podržava integraciju Srbije u EU. Ovaj put nije lak, ali nadam se da će biti uspešan", dodao je Butkevičijus na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Dačić je podsetio da je u prošlosti bilo više problema koji su se nagativno odrazili na bilateralne odnose - problemi sa litvanskim investicijama u Srbiji i sporovi koji su nastali sa tim u vezi, kao i to što su u trci za predsednika Generalne skupštine UN Srbija i Litvanija bile protivkandidati.

"Mislim da sve to treba da ostavimo iza nas i da prevaziđemo probleme. Srbija i Litvanija su prijateljske zemlje i nemaju razloga ni povoda za probleme", rekao je Dačić

On je dodao da će Srbija izvršiti analizu i predložiti rešenja za probleme vezane za litvanske investicije u Srbiji i upozorio da se ne može početi sa primenom SSP sve dok ga sve zemlje EU ne ratifikuju.

Premijeri nisu precizirali o kojim investicijama je reč, a beogradski mediji ranije su pisali da je jedan od glavnih razloga zbog kojih Litvanija "zateže" sa ratifikacijom - poništena privatizacija BIP-a, koji je ranije kupila jedna litvanska kompanija.

Prema Dačiću, Srbija je ispunila sve uslove i za "dobijanje datuma za početak pregovora sa EU i za ratifikaciju SSP". 

On je ukazao da se među 26 zemalja-članica Unije koje su ratifikovale taj sporazum nalaze i neke koje "tradicionalo imaju primedbe na Srbiju" te da treba prevazići probleme zbog kojih Litvanija to nije učinila.

Butkevičijus je rekao da Litvanija podržava Srbiju na polju evrointegracija, kao i da želi da Srbija bude stabilna i napredna zemlja.

On je pozdravio korake koje je Srbija načinila na putu ka EU, kao i u okviru normalizacije odnosa sa Prištinom.

Prema njegovom mišljenju, dva dokumenta koja su danas potpisana - Sporazum između dveju Vlada o saradnji u oblasti borbe protv organizovanog kriminala i Memorandum o saradnji u oblasti evrointegracija Srbije - predstavljaju dobru osnovu za dalji razvoj odnosa.

Premijer Srbije, takođe, smatra da odnosi dveju država mogu da bolji u velikom broju oblasti, posebno po pitanju ekonomske saradnje.

"Bio bih srećan ako bi Srbija u vreme litvanskog predsedavanja EU - u drugoj polovini godine - načinila odlučujuće korake ka Uniji", rekao je Dačić i dodao da će Srbija podržati Litvaniju u izboru za nestalnu članicu SB UN u narednom mandatu.

Dačić je pozvao litvanskog premijera i ministra spoljnih poslova da posete Srbiju.

Srpski premijer se sastao i sa predsednicom Litvanije Dalijom Gribauskaite, a tokom dana će razgovarati i sa predsednikom parlamenta Vidasom Gedvilasom i ministrom unutrašnjih poslova Dailisom Alfonsasom Barakauskasom.