utorak 16. februar 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Krajišnik traži slobodu

BIVŠI PREDSEDNIK SKUPŠTINE RS JUČE ZATRAŽIO DA SE VRATI NA PALE

Krajišnik traži slobodu

Prema pravilima Tribunala, uz zahtev za prevremenu slobodu, osuđeni mora da predoči i mišljenje vlasti države u koju želi da se vrati

BEOGRAD - Momčilo Krajišnik, koji je pred Haškim tribunalom osuđen na 20 godina zatvora, zatražio je juče da bude pušten na slobodu i izrazio želju da se vrati na Pale. Ipak, zahtev bivšeg predsednika Skupštine RS još nije dostavljen Tribunalu u Hagu i Predsedništvu BiH!

Prema pravilima Haškog tribunala, uz zahtev za prevremenu slobodu, osuđeni mora da predoči i mišljenje vlasti države u koju želi da se vrati, odnosno kako bi njegov povratak iz zatvora uticao na javno mnjenje i političku situaciju u toj zemlji.

Nerma Jelačić, portparol haškog suda, međutim, kaže da Krajišnikov zahtev još nije stigao u Hag.
- Tribunal ima pravilnik po kome se postupa. Predsednik suda je taj koji odlučuje da li osuđeni može da se pusti na privremenu slobodu, nakon što ga zemlja u kojoj osuđeni služi kaznu obavesti da osuđeni ispunjava uslove prema zakonima te zemlje da aplicira da se ranije pusti na slobodu - kaže Jelačićeva.

U generalnom sekretarijatu Predsedništva BiH navode da ne mogu unapred da kažu da li će ili ne biti problema oko Krajišnikovog zahteva.
- U svakom slučaju, kada zahtev bude stigao, o tome će se prema proceduri odlučivati na sednici Predsedništva - kažu u Predsedništvu BiH.

Advokat Toma Fila objašnjava da, prema Tribunalu, osuđeni treba da ispuni uslov - da je odležao dve trećine kazne.
- Ipak, to nije jedini imperativ za puštanje na uslovnu slobodu. U ovom slučaju taj uslov još nije ni ispunjen, ali prema zakonima zemlje u koji služi kaznu ima pravo da zahteva da se pusti na uslovnu slobodu - kaže Fila.

Krajišnik izdržava kaznu u Engleskoj.

Komentari

pre svega krajisnik ne ispunjava uslov od dve trecine izdrzane kazne,a drugo i meni proilicno vazno.- otkud tolika "zurba"!?krajisnik je bio istasknutI funkcioner u karadzicevoj "vladi" u doba ratova '90-tih!?zasto se hag toliko godina trudio da ga osudi za ratne"zlocine"(kao i biljanu plavsic,koja je takodje do skora "bila" "ratni zlocinac";...)ako ga sada pusta pre vremena da se vrati tamo gde je i zaradio taj optuzujuci naziv - "ratni zlocinac"!??...po meni ako hag udovolji njegovom zahtevi/"molbi"...-cela haska "prica" je najobicnija FARSA...a pobijeni,silovani,zaklani sa ili bez organa ,se prevrcu u grobovima,a njihovi najblizi,"preziveli" ,ne mogu da zaborave tugu,parzninu i bes...!!!...