utorak 16. februar 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Istorijski sporazum Srbije i Kanade

MALOVIĆEVA I VUKČEVIĆ BORAVE U TRODNEVNOJ POSETI KANADI

Istorijski sporazum Srbije i Kanade

Potpisivanje Memoranduma o unapređenju saradnje u slučajevima ratnih zločina ima istorijski značaj, jer će njime u oblasti krivice biti pravno regulisana saradnja dve zemlje

BEOGRAD - Ministarka pravde Srbije Snežana Malović i srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević potpisaće u četvrtak, 18. februara, Memoranduma o razumevanju i unapređenju saradnje u slučajevima ratnih zločina s Ministarstvom pravde Kanade.

Malovićeva je ocenila da potpisivanje memoranduma ima istorijski značaj, jer je reč o prvom sporazum te vrste, kojim će u oblasti krivice biti pravno regulisana saradnja dve zemlje.
- Potpisivanje memoranduma ukazuje na visok stepen razumevanja koji postoji između Kanade i Srbije - napomenula je ministarka i podsetila da Kanada, preko CIDA projekta, spada u red zemalja koje godinama unazad podržavaju reformu pravosuđa u Srbiji - izjavila je Malovićeva.
Memorandum o razumevanju i unapređenju uzajamne neprisilne pomoći u slučajevima ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida između Odeljenja Ministarstva pravde Kanade za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine i Tužilaštva za ratne zločine je prvi bilateralni sporazum koji Srbija potpisuje sa jednom stranom zemljom.

Pored Malovićeve, njegovi garanti biće ministar pravde Kanade Rob Nikolson, kao i direktor i generalni savetnik Odeljenja za ratne zločine kanadskog ministarstva pravde Teri Bajtner i srpski tužilac za ratne zločine - Vukčević.

Malovićeva i Vukčević borave u trodnevnoj poseti Kanadi. U sredu, 17. februara, ministarka Malović će razgovarati sa zamenikom ministra spoljnih poslova

Kanade Alenom Keseolom o mogućnosti potpisivanja Sporazuma o pravosudnoj saradnji u krivičnim i građanskim stvarima, u cilju zaključenja bilateralnog sporazuma.

Malovićeva i Keseol, koji u Ministarstvu spoljnih poslova Kanade zauzima najvišu poziciju sa aspekta pravnih pitanja i vodi pregovore o sklapanju sporazuma o avio-transportu, pokrenuće i pitanje finalizacije pregovora i potpisivanja sporazuma o socijalnom osiguranju, koje je Kanada već zaključila sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom.

Tema sastanka biće i pokretanje pitanja finalizacije pregovora i potpisivanje sporazuma o avio-saobraćaju, Konvencija o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i pokretanje pregovora o sklapanju Sporazuma o olakšanom kretanju mladih.

Istog dana, ministarka Malović će posetiti Vrhovni sud Kanade i kanadski parlament.