utorak 16. februar 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Balić: Ahtisarijev plan je loš

Balić: Ahtisarijev plan je loš

ČAGLAVICA  - Zamenik ministra za lokalnu samoupravu Kosova Raif Elezi rekao je danas da sa novim decentralizovanim srpskim opštinama Vlada Kosova ima odličnu saradnju, da je u planu izgradnja opštinskih zgrada u Gračanici, Klokotu i Ranulugu i da je za tu namenu vlada izdvojila po 700.000 evra.

"Položaj manjina u većinskim opštinama" bila je tema debate o kojoj su danas u Medija centru u Čaglavici raspravljali predstavnici gotovo svih etničkih struktura na Kosovu.

Elezi je rekao da Vlada Kosova čini ogromne napore da omogući sprovođenje svih zakona u praksi, ali da su mnoge kosovske opštine u fazi razvoja ili tek osnivanja što, kako kaže, predstavlja veliki problem.

Šef poslaničke grupe za integracije u Skupštini Kosova Numan Balić izjavio je u Čaglavici da su manjine u većini zaboravljene pri donošenju važnih odluka što se njih samih tiču jer Vlada Kosova uz pomoć međunarodne zajednice želi u svemu da vodi glavnu reč.

On smatra da je Ahtisarijev plan o decentralizaciji loš jer u njemu ne postoji nijedna opština za Bošnjake na Kosovu.
- Zakoni iz tog paketa nisu doneti kroz zdravu skupštinsku proceduru nego su sakrivani od poslanika. Za mesec, dva izglasano je preko 30 zakona - rekao je Balić.

On je rekao da jezici manjina nisu u zvaničnoj upotrebi u mnogim opštinama na Kosovu, što jasno pokazuje položaj manjina na Kosovu.

Bivši potpredsednik opštine Vitina Zoran Marinković rekao je na debati  da je situacija sa upotrebom službenog jezika gotovo identična i u mnogim opštinama u Kosovskom Pomoravlju naročito kada je reč o imenima ulica u nazivima službenih prostorija.

Šef jedinice za prava zajednica u Međunarodnoj civilnoj kancelariji Ronald Hoghiemstra smatra da sve opštine na Kosovu treba da ulože odgovarajuće napore i da osiguraju zaštitu prava nevećinskih zajednica koje žive u toj opštini.
- Mi ohrabrujemo opštine da uzmu u obzir činjenicu da postoje dešavanja u zaštiti manjina i da imaju odgovornost prema svim zajednicama koje žive u toj opštini - rekao je Hoghiemstra.