utorak 15. decembar 2009.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > „Opravdano odsutni“

PROGLAŠENJU STATUTA VOJVODINE NISU PRISUSTVOVALI NAJVIŠI DRŽAVNI ZVANIČNICI

„Opravdano odsutni“

Za vreme jučerašnje sednice u pokrajinskom parlamentu predsednik Srbije Boris Tadić bio je službeno u Sremskoj Mitrovici, premijer Mirko Cvetković na sastanku o „giljotini propisa, a predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović na svom radnom mestu

BEOGRAD - Svečanoj sednici pokrajinskog parlamenta na kojoj je juče proglašen Statut Vojvodine, uprkos pozivu, nisu prisustvovali najviši državni funkcioneri.

Predsednik Srbije Boris Tadić u to vreme bio je službeno u Sremskoj Mitrovici i Šidu, premijer Mirko Cvetković odranije je imao zakazan sastanak o „giljotini propisa“, dok je predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović bila na svom radnom mestu u Skupštini. Od ovo troje jedino je Dejanovićeva poslala telegram podrške Vojvođanima.

Tadić: Snažna garancija

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da je zadovoljan proglašenjem Statuta Vojvodine.
- Srbija je dobila snažnu garanciju očuvanja integriteta zemlje, kao i priliku da putem regionalne evropske saradnje pomogne ekonomski razvoj države. U Evropi postoje značajni fondovi za razvoj regija, a Srbija mora da uspostavi državni sistem koji će omogućiti pristup takvim fondovima. LJudi treba dobro da žive da bi bili ponosni na svoju zemlju i da bi je voleli - naglasio je predsednik Tadić.

Uprkos odsustvu najviših državnih zvaničnika, Statut je proglašen u vojvođanskom parlamentu sa 86 glasova vladajuće koalicije, bez prisustva poslanika SNS i SRS, dok su protiv bila samo tri poslanika DSS-NS. U Novom Sadu nije bilo nikakvih protestnih okupljanja ovim povodom, osim performansa koji je izvela omladina DSS, a oko zgrade Izvršnog veća primećen je veći broj policajaca.

Odsustvo državnog vrha nije narušilo svečanu atmosferu u vojvođanskom parlamentu. Predsednik Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši smatra da je proglašenjem Statuta Vojvodina posle 18 godina dobila najviši pravni akt.
- Statut je rezultat zajedničkog rada. Hvala vam na strpljenju, sugestijama i trudu koji ste uložili da AP Vojvodina učini ovaj važan korak ka jačanju procesa institucionalne konsolidacije Republike Srbije - istakao je Egereši.

Predsednik Izvršnog veća AP Vojvodine Bojan Pajtić podsetio je da je mnogo reči izgovoreno u proteklih 13 meseci, a da bi trebalo zapamtiti samo četiri - razvoj, integritet, mera i odgovornost.
- Bilo je previše svakakvih reči. Ali, to su samo reči i mi smo ih se ovde zasitili. Nas interesuju dela i rezultati, mi po tome merimo svet. Statut služi razvoju Vojvodine, čuva integritet države Srbije, mera je našeg međusobnog poverenja u državi i simbol odgovornosti za državu. Drugačije neće biti - poručio je Pajtić.

S druge strane, vojvođanski naprednjak Igor Mirović, čiji su poslanici demonstrativno napustili jučerašnju sednicu, ogorčen je zbog proglašenja Statuta.
- Stvorena je autonomija za pojedince i političku oligarhiju u Vojvodini! Sve parole iz Statuta su izneverene - nema decentralizacije, jer će se odluke donositi u vrhu oligarhije u Novom Sadu, nema ni „E“ od Evrope jer je sve netransparentno, jedan čovek, predsednik Izvršnog veća, kontrolisaće kompletan budžet - tvrdi Mirović.

Sličan stav izneo je i Borko Ilić iz DSS.
- Statut je, nažalost, potvrđen, a mi i NS smo jedini bili protiv! Nismo organizovali nikakav protest, samo su omladinci naše stranke performansom izneli stav da se protive separatističkom Statutu - konstatovao je Ilić.   

Komentari

Tadić sutra u drugom krugu predsedničkih izbora može da se bori i sa Pop Lazićkom, Vojvođani ostaju kod kuće.

Исто то обезбеди и осталим окрузима Србије. Војводина је измишљена глупост! Само чекам дан да је укину као покрајину и направе 3 регије : СРЕМ БАНАТ БАЧКА. Зашто Срем који највише зарађује да даје паре Бачкој? Или да Нови Сад даје паре Суботици?

Ee jadni moj Avrame,ni ime ti nije Vojvođansko a kamoli da pozitivno razmišljaš o Vojvodini.Okani se ćorava posla.

Presednik je totalno ****. Pa ovo sto on prica ni djeca u obdanistu ne mogu svariti.