utorak 15. decembar 2009.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Bista nije sporna

SPOMEN-OBELEŽJE PATRIJARHU PAVLU U NIŠU IPAK NIJE PROTIVNO DUHU PRAVOSLAVLJA

Bista nije sporna

Vladika niški Irinej i verski analitičar Živica Tucić otklanjaju sumnju da otkrivanje biste blaženopočivšem poglavaru SPC ispred Prizrenske bogoslovije u Nišu nije u skladu pravoslavnim običajima u Srbiji

BEOGRAD - Blaženopočivši patrijarh srpski Pavle dobiće danas prvo spomen-obeležje u Srbiji! Okolnost da će to biti skulptura, tačnije bista, postavljena ispred Prizrenske bogoslovije u Nišu, probudila je sumnje da to baš i nije u skladu sa pravoslavnim običajima.

U SPC i stručnim krugovima priznaju da je praksa postavljanja spomenika sveštenim licima retka u srpskoj tradiciji, ali da ipak postoji i nije protiv duha pravoslavlja.

Između ruskog konzula i Sime Igumanova

Bista patrijarha Pavla biće postavljena na centralnom delu velikog Platoa ispred Prizrenske bogoslovije, između već postojećih spomen-obeležja dobrotvoru srpskog naroda Simi Andrejeviću Igumanovu i ruskom konzulu Ivanu Jastrebovu. Bista je delo vajarskog umetnika Drinke Radovanović.

Vladika Irinej niški za Glas javnosti priznaje da spomen-obeležja patrijarsima i vladikama kod nas nisu uobičajena.
- To je novina za nas, ali takvih slučajeva ima. Uzmimo na primer bistu Svetog Save u Gadžinom Hanu kod Niške banje, ili veliki broj skulptura vladike Petra Drugog Petrovića NJegoša - primećuje vladika Irinej.

On objašnjava da će bista biti postavljena na pravom mestu, jer je patrijarh Pavle dugo bio episkop prizrenski, a nišku bogosloviju zovu Prizrenska bogoslovija.
- Patrijarh je bio i predsednik Fonda „Sime Igumanova“, a iz tih sredstava je podignuta Bogoslovija u Nišu - naglašava je episkop niški.

I crkveni analitičar Živica Tucić kaže da kod Srba i nije baš uobičajeno postavljanje spomenika crkvenim velikodostojnicima. Međutim, ističe da to postoji u pravoslavlju.
- Kiparska crkva ima mnogobrojne spomenike episkopu Makariju, koji je proglašen za svetitelja. Ima toga dosta i u Rusiji, a kod nas je manje prisutno. Čak je bilo neuobičajeno kad su nam Rusi poklonili spomenik Ćirilu i Metodiju - navodi Tucić.

On smatra da je pravoslavlje pomalo oštetilo sebe što je odbilo vajarsku i skulptorsku umetnost.
- To nije protiv propisa i tradicije. Možda će bista nekim zilotima zasmetati, ali ne bi trebalo. Crkva i umetnost ne bi trebalo da budu suprotstavljeni - zaključuje Tucić.

Ključne reči: