četvrtak 15. septembar 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Moguće odlaganje slanja carinika na sever Kosova

Moguće odlaganje slanja carinika na sever Kosova

PRIŠTINA - Stacioniranje kosovskih carinika na prelazima na severu Kosova može biti dovedeno u pitanje ako Priština i Beograd ne počnu da sprovode odluku o carinskim pečatima i razmeni robe.

Pozivajući se na neimenovanog stranog diplomatu, dnevnik piše da izostanak dogovora o spornim pitanjima može odložiti dolazak carinika, najavljen za 16. septembar, piše prištinska Koha ditore.

Tom potezu Prištine i međunarodnih misija oštro se protive Beograd i kosovski Srbi. Vlada Kosova je u petak postigla sporazum sa Kforom, Euleksom i EU o otvaranju graničnih prelaza 1 i 31 (Jarinje i Brnjak) na severu.

 Prema tom sporazumu, piše list, komandante prelaza će imenovati Vlada Kosova i oni će imati saradnika za carinu i jednog za policiju.

Ali, prema tom sporazumu, oni će biti samo posmatrači i neće obavljati nikakvu praktičnu dužnost na graničnim prelazima. Vlada Kosovo nije želela da objašnjava detalje sporazuma, ali na osnovu detalja koje su otkrili međunarodni izvori, carinici i policajci Euleksa će na prelazima obavljati sav posao i neće primati naređenja od kosovskih zvaničnika.

Državni sekretar srpskog ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je jutros da će vlasti u Prištini najverovatnije odložiti slanje kosovskih carinika i policije na prelaze Jarinje i Brnjak. "Vrlo je verovatno da će odložiti, ali ne i otkazati slanje svojih carinika i policije. To je ipak prvi pozitivan signal da vlast u Prištini neće dobiti baš bezrezervnu podršku međunarodnih činilaca kao što su se nadali", rekao je Ivanović za RTV Pink.