četvrtak 15. septembar 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Ivanović: Priština odlože slanje carinika

Ivanović: Priština odlože slanje carinika

BEOGRAD - Državni sekretar ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je  da će vlasti u Prištini najverovatnije odložiti slanje kosovskih carinika i policije na prelaze Jarinje i Brnjak.

"Vrlo je verovatno da će odložiti, ali ne i otkazati slanje svojih carinika i policije. To je ipak prvi pozitivan signal da vlast u Prištini neće dobiti baš bezrezervnu podršku međunarodnih činilaca kao što su se nadali", rekao je Ivanović za RTV Pink.

Prištinski Zeri piše da se za dva dana odlaže akcija slanja kosovskih carinika i policije na prelaze Brnjak i Jarinje koju su prištinske vlasti najavljivale za 16. septembar. Ivanović je ocenio da će vlasti u Prištini prilagođavati svoju taktiku sa situacijom i da će "animirati međunarodnu zajednicu da nama objašnjava da je njihova akcija zavođenje reda". Prema njegovim rečima, za veliki deo Srba sa Kosova uspostavljanje granice sa Srbijom bio bi "okidač" da napuste južnu pokrajinu. "Srbi na Kosovu se apsolutno osećaju kao deo Srbije, okrenuti su srpskim institucijama.

Južno od Ibra je druga situacija, jer se tamo uglavnom održava komunikacija i sa kosovskim i sa srpskim institucijama", naveo je državni sekretar. On je ocenio i da kriminal na severu Kosova "nije toliko opasan, koliko se o njemu priča i da je značajno manji od kriminala u Prištini".

Analitičar Dušan Janjić ocenio da je sastanak predsednika Srbije s premijerom Mirkom Cvetkovićem, ministrima Ivicom Dačićem i Goranom Bogdanovićem i šefom Pregovaračkog tima Beograda Borislavom Stefanovićem zbog situacije na Kosovu dobra vest.
"Dobro je da su se konsultacije proširile izvan kabineta predsednika. Krizna je situacija i taj sastanak je sve u svemu dobra vest", rekao je Janjić.