petak 15. jul 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Skupština usvojila tri zakona o bibliotekarstvu

Skupština usvojila tri zakona o bibliotekarstvu

BEOGRAD - Skupština Srbije usvojila je set zakona iz oblasti bibliotekarstva, koja će, kako veruju nadležni, zaokružiti reformu u toj oblasti.
Reč je o zakonima o bibliotečko-informacionoj delatnosti, o staroj i retkoj bibliotečkoj građi i o obaveznom primerku publikacija.

Usvojena rešenja o bibliotečko-informacionoj delatnosti, kako je u skupštinskoj raspravi rekao resorni ministar Predrag Marković, omogući će potpunu evidenciju svega što se nalazi u srpskim bibliotekama i pristup svih građana tim informacijama.

Jedan od razloga za donošenje tog zakona jeste I potreba za podsticanjem primene novih tehnologija u bibliotečkoj delatnosti, naročito informacionih tehnologija i digitalizacije.
Njime je, pored ostalog, predviđeno formiranje Centra za uzajamnu kattalogizaciju kao institucionalnog oblika ostvarivanja jedinstva bibliotečko-informacionog sistema.

Zakon o staroj I bibliotečkoj građi omogući će zaštitu retke građe, a njom će biti obuhvaćeni svi koji poseduju staru I retku bibliotečku građu, a ne samo biblioteke.
Tako će u buduće obavezu zaštite stare I retke bibliotečke građe, prikupljanja, čuvanja i korišćenja imati i njeni sopstvenici, a ne samo depozitne i druge biblioteke.
Svrha zakona o obaveznom primerku publikacija, kako je ministar objasnio, jeste dostupnost celokupne izdavačke delatnosti u Srbiji.

Ključna novina, kako je rekao Marković, odnosi se na dostavljanje primeraka publikacije, pa će tako ubuduće izdavač, štampar i distributer morati da dostavljaju pet, a ne 10, primeraka Narodnoj biblioteci Srbije, kao i jedan primerak zavičajnoj biblioteci, na njen zahtev.
Takođe, propisano je i da se obavezni primerak elektronske publikacije dostavlja depozitnoj banci, u formatu koji odgovara međunarodnim standardima univerzalne dostupnosti informacija.