petak 15. jul 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Islamska zajednica: Podelili nas na popisu

Islamska zajednica: Podelili nas na popisu

PODGORICA - Islamska zajednica u Crnoj Gori usprotivila se tome što su u statističkim tabelama koje su tretirale veroispovest prilikom poslednjeg popisa stanovništva kao dve posebne vere prikazani islam i muslimanska vera.

Crnogorski zavod za statistiku Monstat objavio je u utorak rezultate popisa, realizovanog u aprilu ove godine, a među njima i podatke da se za islam izjasnilo 15,59 odsto stanovnika Crne Gore, a za muslimansku veroispovest 3,14 odsto.

"Ogorčeni smo da se u statističkim tabelama koje tretiraju veroispovest pojavljuju kao dve zasebne vere islam i muslimanska vera", saopštio je Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori.
Kako se ističe u saopštenju, islam je jedna i jedinstvena vera i ne može se deliti. Takva podela, kako je ocenjeno, predstavlja pokušaj uticaja na unutrašnje jedinstvo muslimana. Ako se potvrdi da iza pomenute podele stoji namera, kako je saopšteno, Mešihat će pripadnike islama u Crnoj Gori pozvati da ne priznaju rezultate popisa stanovništva, održanog u prvoj polovini aprila ove godine.