četvrtak 15. jul 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Mirel pozdravio napredak Srbije u sprovođenju reformi

Mirel pozdravio napredak Srbije u sprovođenju reformi

BEOGRAD -- Visoki zvaničnik Evropske komisije za proširenje Pjer Mirel pozdravio je napredak koji je Srbija ostvarila u sprovođenju reformi, borbi protiv organizovanog kriminala i regionalnoj saradnji.

Visoki zvaničnik Evropske komisije za proširenje je međutim od Beograda zatražio konstruktivan pristup problemu carina na Kosovu.

Posle sastanka Unapređenog stalnog dijaloga EU-Srbija u palati Srbija, Mirel je pohvalio i donošenje statuta Vojvodine, obrazovanje nacionalnih saveta, aktivnosti ombudsmana i povernika za informacije od javnog značaja.

Direktor Direkcije za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za proširenje EU posebno je pozdravio poboljšanje odnosa Srbije i BiH i s tim u vezi usvajanje deklaracije o Srebrenici u srpskom parlamentu, kao i dolazak predsednika Srbije Borisa Tadića u Srebrenicu.

Potpredsednik vlade Srbije Božidar Đelić je naglasio da postoje "otvorena pitanja dubine i brzine reformi", ali da će Srbija nastaviti da sprovodi reforme radi poboljšanja životnog standarda svojih građana i evropske integracije.

Sadražaj današnjeg sastanka Unapređenog stalnog dijaloga EU i Srbije, prema Đelićevim rečima, biće uključen u izveštaj Evropske komisije koji će biti podnet 10 novembra.