četvrtak 15. jul 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Jeremić: Ocena MSP nije kraj borbe za Kosovo

Jeremić: Ocena MSP nije kraj borbe za Kosovo

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je juče da izricanje savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, najavljeno za 22. jul, nije poslednja epizoda borbe za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Srbiji predstoji još žešća borba, rekao je Jeremić novinarima u Ministarstvu spoljnih poslova u Beogradu.
On je naveo da Međunarodni sud pravde savetodavno mišljenje prosleđuje na razmatranje Generalnoj skupštini UN, gde Srbiju očekuje borba za osvajanje većine koja će "biti daleko teža nego ona prethodna".

"Moramo biti svesni da ćemo, vrlo verovatno, biti izloženi žestokoj i dobro plaćenoj albanskoj propagandi kao i pritiscima da odustanemo", naglasio je Jeremić.

On je dodao da će Srbija nastaviti miroljubivu diplomatsku borbu za postizanje kompromisnog rešenja za budući status Kosova što je, kako je istakao, moguće samo posle novih pregovora.

Međunarodni sud pravde obelodaniće u četvrtak 22. jula savetodavno mišljenje da li je jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova u skladu s međunarodnim pravom, saopšteno je danas iz Palate mira u Hagu.

Mišljenje suda Generalna skupština UN zatražila je na inicijativu Srbije, čiji je stav da su jednostranom deklaracijom o nezavisnosti Kosova narušeni temelji međunarodnog pravnog poretka.

"Objavljivanje savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde u četvrtak u Hagu će biti trenutak istine i opomena za one u Prištini koji su verovali da svojim jednostranim aktima mogu menjati osnovne norme međunarodnog prava", rekao je Jeremić.