četvrtak 15. jul 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Bez rasprave o poslaničkom mandatu Šormaza

Bez rasprave o poslaničkom mandatu Šormaza

BEOGRAD - Administrativni odbor Skupštine Srbije ni juče nije raspravljao o poslaničkom mandatu Dragana Šormaza, jer je šef poslaničke grupe Napred Srbijo Tomislav Nikolić obavestio Odbor da zbog puta u Hilandar, a zatim i posete Evropskoj komisiji, ne može da prisustvuje sednici.

Predsednik Odbora Nenad Konstantinović rekao je da bi trebalo uvažiti razlog Nikolića i odložiti raspravu o mandatu Šormaza, kojeg je nedavno Demokratska stranka Srbije isključila iz stranke, jer je predsednik Srpske napredne stranke naveo da je zainteresovan da joj prisustvuje.

Konstantinović je rekao da je potrebno omogućiti šefu poslaničkog kluba prisustvo sednici, navodeći da je to znak uvažavanja opozicije, kao i da će se ubuduće sednice zakazivati više dana unapred kako bi se izbegle ovakve situacije.

Posle takve konstatacije, usledilo je više od sat vremena protesta, pre svega šefa poslaničke grupe DSS Miloš Aligrudića, ali i još nekih poslanika, koji je rekao da Demokratska stranka nastoji da "smicalicama" izigra većinu u Odboru, koja zastupa stav da Šormazu treba oduzeti mandat.

Prema njegovim rečima, predsednik Odbora odložio je ovu sednicu jer je očigledno da ni na njoj neće biti prisutno više onih koji su protiv stava većine članova Odbora da se oduzme mandat, koja iznosi "8 prema 7".

Poslanici Srpske radikalne stranke saopštili su da će u znak protesta napustiti sednicu kada je Konstatinović najavio na njenom početku da će odložiti tačku o mandatu, i dodali da neće učestvovati u razmatranju ostalih tačaka, što su i uradili.

Ubrzo za njima izašli su Aligrudić, poslanik Nove Srbije Miroslav Markićević, a sednicu je napustio i poslanik Liberalno demokratske partije Nenad Milić, koji je u diskusiji protestovao što se gubi vreme i pozvao predsednika Odbora da ili prekine sednicu ili je održi.

Poslanik G 17 plus Suzana Grubješić rekla je se treba razjasniti u kom svojstvu je Nikolić otišao na Svetu Goru i Evropsku komisiju, jer je u pismu naveo da je u zvaničnoj poseti i upitala: "Da li će se sednica održati ako se Nikolić zamonaši".

Šormaz je posle sednice izjavio novinarima da jedva čeka raspravu na kojoj će izneti argumente da mandat pripada njemu, a ne stranci, i naglasio da će, dok je poslanik, glasati protiv ove "nesposobne" vlade.