sreda 15. jun 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Počela konferencija NATO-a i partnerskih zemalja

Počela konferencija NATO-a i partnerskih zemalja

BEOGRAD - Dvodnevna Strategijska vojna konferencija NATO-a i partnerskih zemalja, na kojoj učestvuju predstavnici zemalja NATO-a, Partnerstva za mir, Mediteranskog dijaloga i Istanbulske inicijative za saradnju, počela je danas u Beogradu.

Konferenciju u hotelu "Hajat" otvorio je vrhovni komandant Savezničke komande NATO-a za transformaciju, general Stefan Abriel.

Cilj konferencije koju organizuje Saveznička komanda NATO-a za transformaciju je razmena iskustava i mišljenja o najvažnijim strateškim pitanjima od zajedničkog interesa.

Tema ovogodišnje konferencije je "Nakon Lisabona - sprovođenje transformacije", a u okviru radnih grupa eksperti će razgovarati i o drugim temama.

Na konferenciji učestvuje 60 načelnika generalštabova, od kojih 28 iz NATO zemalja. Prva konferencija održana je u Makedoniji 2006. godine, zatim u Norveškoj 2007, u Albaniji 2008. i u Finskoj 2010. godine.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da je Srbija u potpunosti posvećena ostvarivanju bezbednosti u regionu i dobrosusedskih odnosa i da želi da da pun doprinos svetskom miru kroz aktivnije učešće u mirovnim misijama UN i EU.

Šutanovac je rekao da savremeni bezbednosni izazovi, rizici i pretnje ukazuju da je neophodno da se unapredi saradnja svih država i da postoji "nedeljivost bezbednosti".

On je ocenio da nijedna država, ma koliko ekonomski i vojno bila jaka, ne može samostalno da se izbori sa globalnim izazovima zbog čega je kao nikad ranije potrebno unaprediti dijalog i saradnju.

"Mera saradnje biće i mera našeg uspeha u tom poslu", rekao je Šutanovac i ocenio da bi svaki izostanak saradnje među državama vodio destabilizaciji situacije. U proteklih 10 godina Srbija je značajno unapredila odnose sa NATO-om, rekao je Šutanovac i dodao da Srbija deli zajedničke vrednosti i da kroz učešće u programu "Partnerstvo za mir" želi da da svoj doprinos globalnoj bezbednosti i ostvarivanju doborsusedskih odnosa.

Govoreći o reformama Vojske Srbije, Šutanovac je podsetio da je od početka godine Vojska u potpunosti profesionalna i da je uspešni završetak tog procesa u značajnoj meri povratio poverenje građana.

On je kao primer visokog povrenja koje Vojska Srbije uživa u narodu naveo povećano interesovanje za školovanje u Vojnoj gimnaziji i na Vojnoj akademiji i dodao da ove godine za jedno mesto na Akademiji konkuriše osam kandidata. Šutanovac je rekao i da će ova godina biti upamćena po tome što će sa Vojne akademije izaći prva generacija žena oficira, kao i prve žene piloti u istoriji srpskog vazduhoplovstva.

Ključne reči: