sreda 15. jun 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Ispunjen jedan od uslova za dobijanje statusa kandidata

Ispunjen jedan od uslova za dobijanje statusa kandidata

BEOGRAD - Usvajanjem Zakona o finansiranju političkih aktivnosti i izmena Zakona o akcizama poslanici republičkog parlamenta završili su danas drugu vanrednu sednicu u 2011. godini.

Usvajanjem Zakona o finansiranju političkih aktivnosti Srbija je ispunila jedan od uslova Evropske komisije za dobijanje pozitivnog mišljenja za status kandidata za članstvo u EU.

Za taj zakonski akt, koji bi finansiranje i rad političkih stranaka trebalo da učini transparentnijim, glasali su poslanici vladajuće većine i Liberalno-demokratske partije, dok ostatak opozicije nije prisustvovao glasanju.

Prema usvojenom zakonu, iz republičkog budžeta će za redovan rad stranaka biti izdvojeno 0,15 odsto, a za finansiranje izborne kampanje 0,1 odsto i to sa rashodne strane budžeta.

On uvodi niz novina u oblast fianansiranja stranaka, među kojiama su obaveza stranaka na polaganje izbornog jemstva, ukidanje ograničenja visine sredstava iz privatnih izvora, koje, pored članarine, priloga i nasledstva, čine i novi vidovi kao što su legat i zaduživanje kod komercijalnih banaka, uplata priloga isključivo preko tekućeg računa...

Zakon stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u “Službenom glasniku Srbije”, osim odredbi koje regulišu izdvajanje republičkog novca za finansiranje redovnog rada političkih subjekata i raspodeli tog novca strankama, koje na snagu stupaju 1. jula 2012. godine.

Skupština Srbije je danas usvojila i izmene Zakona o akcizama, kojima se izjednačavaju akcize na za benzin i dizel goriva.

Usvojenim izmenama ukidaju se različite akcize na različite vrste naftnih derivata koje su uvedene od početka ove godine i uvode jedinstvene akcize za benzin i za dizel goriva, tako što će za sve vrste motornih benzina važiti jedinstvena akciza od 49,5 dinara za litar, a za dizel goriva 37 dinara za litar.

Parlamentarci će već sutra početi novu vanrednu sednicu, na kojoj će razmatrati predložene izmene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, koje su predložene od strane Ujedinjenih regiona Srbije, dok će danas, na posebnoj sednici zatvorenoj za javnost, debatovati o izveštajima i planovima u oblasti odbrane.

Komentari

A još koliko uslova ima?Da li je priznavanje kosova jedan od uslova i kako ćeš Tadiću saopštiti svojim glasačima?