sreda 15. jun 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Bogdanovic: Optužnica za Medikus dobra poruka

Bogdanovic: Optužnica za Medikus dobra poruka

BEOGRAD - Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je danas da podizanje optužnice za trgovinu organima u slučaju prištinske bolnice Medikus predstavlja dobru poruku pre svega kosmetskim Srbima da će Euleks učiniti sve da počinioce takvih zločina kazni i najavio da će Srbija podržati svaku istragu o trgovini organima.

Bogdanović je u izjavi RTS-u podsetio da je Srbija insistirala da svi koji su izvršili zločine na
Kosovu i Metohiji moraju biti procesuirani i da se mora o tome utvrditi prava istina.

Tužilac Euleksa iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova podigao je juče optužnicu protiv dve osobe u vezi sa predmetom Medikus pod sumnjom za trgovinu organima.

Optužnica je podignuta protiv Jusufa Erdžina Sonmeza, turskog državljanina, za krijumčarenje ljudima, organizovani kriminal i nezakonito sprovođenje medicinskih delatnosti, dok je Moše Harel, državljanin Izraela, optužen za krijumčarenje ljudima i organizovani kriminal.

Na pitanje o formiranju sedmočlanog tima na zahtev Brisela o istrazi o navodima izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, Bogdanović je odgovorio da je bitno da ta istraga što pre počne i da se krivci kazne.

On je, ipak, ocenio da taj predlog EU nije dao odgovor na koji način će ta misija i istražni organi delovati, jer Euleks nema mandat, ni jurisdikciju da može da deluje na prostoru Albanije, gde su odvođeni ljudi koji su kidnapovani na Kosmetu.

Svaki istražni tim će imati podršku Srbije, koja i dalje zahteva da tu istragu vodi nezavisno telo pod okriljem UN, rekao je Bogdanović, ocenivši da je dobro što će istražno tim Euleksa biti stacioniran u Briselu zbog pritiska albanskih političara na Euleks i što će istražitelji dolaziti na Kosovo.

Ključna su pitanja na koji način će istražitelji delovati na prostoru Albanije i kako će Euleks obezbeđivati svedoke, jer je mnogo svedoka koji su svedočili protiv Ramuša Haradinaja i drugih haških optuženika, ubijeno na Kosmetu, ocenio je Bogdanović.

On je izrazio optimizam u pogledu razgovora Beograda i Prištine i uverenje da će krajem meseca biti ostvareni prvi rezultati, ističući da je "blizu rešenje nekih pitanja" i da su neistinite optužbe iz Prištine da Beograd opstruira i da nije spreman na kompromis.

Bogdanović je podsetio da Srbi na Kosmetu nemaju slobodu kretanja, da nisu pravno zaštićeni, da još nemaju mobilne telefone ni struju.

Upitan o izjavi ministra spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremića da bi bila greška uslovljavati dalje korake Srbije ka EU pritiscima u vezi sa rezultatima dijaloga Beograda i Prištine, Bogdanović je odgovorio da još nije čuo da će "na bilo koji način biti uslovljeno pristupanje Srbije EU statusom Kosova ili pregovorima".

Briselu je stalo, kao i Beogradu, da se neki problemi rešavaju, ali takvi pritisci, ni uslovljavanja za sada ne postoje, što ne znači da ih neće biti, dodao je Bogdanović.

Komentari

Ovakvo nesto moze da kaze samo covek koji nema morala. Pa svakodnevno u stampi citamo kako evropski i svetski politicari otvoreno nam kazu da bez dobrosusedskih odnosa sa susedima od EU nema nista. To i nije jedini razlog, treba jos da se naprave i usvoje oko 100 vaznih zakona, sto je ovakvom dinamikom kojom je dosada radila Skupstina nemoguce. Daklen ove godine mozemo da se oprostimo od lepih zelja i nista vise. Hadzica su zaboravili on kao da ne postoji , kao da je vec uhapsen, i niko ne racuna na to da moze da se desi da nikad ne bude uhapsen. Ako nije tako onda tadic zna gde je i ceka kao sa Mladicem da ga aktivira u povoljnom trenutku. Bogdanovic zastupa kosovo a zivi u egzilu pa gde to jos ima. To nije vazno vazno je to da ga ima u svim medijima. Sta je napravio za kosovo i to nije vazno, vazno je da slusa fürera tadica.