Glas Javnosti

MEDVEDEV: Učesnici samita o Ukrajini u Švajcarskoj napuštaju neutralni stav

Svet
Autor: Glas javnosti

Neutralne zemlje koje planiraju da učestvuju u samitu o Ukrajini u Švajcarskoj treba da shvate da će učešće na tom sastanku značiti napuštanje neutralnog stava i stavljanje na stranu banderovskog režima, kao i da će Rusija oceniti ove postupke koji će uticati na odnose u budućnosti, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev.

On je u objavi na društvenoj mreži Iks istakao da je niz neutralnih zemalja prinuđen da se odazove pozivu na sastanak o Ukrajini kako ne bi pokvarile odnose sa velikim igračima.

Prema njegovom mišljenju nezavisno od toga kakvim su namerama vođene ove zemlje, na kraju će se ispostaviti da će igrati po pravilima koje su uspostavili kijevski neonacisti.

Medvedev je ocenio da je u pitanju besmislen sastanak u pokušaju da se oživi formula mira ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Zvaničnik je zaključio da će rezultat događaja biti nevažeći jer se mirovni pregovori nikada ne vode samo sa jednom stranom u sukobu.

Prethodno, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je dodao da su smešni pokušaji Zapada da namami zemlje na konferenciju o Ukrajini u Švajcarskoj, kako bi se potom postavio ultimatum Moskvi.

Švajcarska će u junu biti domaćin mirovne konferencije o Ukrajini, koja će biti održana u blizini grada Lucerna. Rusija neće biti prisutna na događaju. Portparol ambasade Rusije u Bernu Vladimir Hohlov ranije je rekao za Sputnjik da Švajcarska nije poslala Rusiji poziv za učešće na samitu o Ukrajini, ali da Moskva u svakom slučaju neće učestvovati.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske, na mirovnu konferenciju će biti pozvano oko 120 zemalja na nivou lidera država i vlada.

Moskva je ranije više puta isticala da je spremna za pregovore, ali da je Kijev uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou. Zapad stalno poziva Rusiju na pregovore za koje Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog.

Glas javnosti /S04S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR