utorak 15. januar 2013.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Demaći Albance s juga Srbije huška na rat

Demaći Albance s juga Srbije huška na rat

PRIŠTINA - Albanci iz Preševske doline treba da pokažu da su spremni za rat i da ostave po strani sve nesporazume i borbu za funkcije, izjavio je danas nekadašnji politički predstavnik tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Adem Demaći. 

Kako prenosi dnevnik Epoka e Re, Demaći je rekao da se bez ujedinjenja Albanaca iz Preševske doline, kako naziva deo juga Srbije, ne može ništa uraditi. 

"To je spomenik velike borbe koju je narod vodio za svoju egzistenciju i svoja prava. Oni (albanski lideri) treba da ostave po strani borbu za vlast, da stvore organizam koji ih ujedinjuje, jer podeljeni ne mogu ništa. Tu se radi o sto hiljada građana i ako oni nisu spremni da poginu, njima niko ne može pomoći", kazao je Demaći povodom najave srpskih vlasti da će srušiti spomenik OVPMB u Preševu. 

Beograd tu organizaciju smatra terorističkom i traži da se ukloni spomenik podignut u centru mesta, nedaleko od zgrade opštine. 

Demaći je kazao da Evropa "samo proba koliko su Albanci spremni da se bore za svoja prava". Demaći smatra da albanski lideri treba za sebe da traže ista prava koja Srbi imaju na Kosovu. 

"Dok su nas na Kosovu naterali da srpskoj manjini damo prava koje niko ne svetu nema, Evropa sada izgleda da misli da su Srbi stvarno nebeski narod, dok su Albanci neki idioti koji mogu da žive i u ropstvu i bez ikakvih prava. 

Albanci treba da se organizuju na nacionalnom nivou, da se zna ko komanduje, da budu jednoglasni u zahtevima. Zahtev je da dobiju ista prava koje imaju Srbi na Kosovu", kazao je Demaći. Prema njemu, i u Preševskoj dolini treba ostvariti principe plana Martija Ahtisarija, ako je cilj Evrope da bude mirna i da mirni budu i Srbi i Albanci.