nedelja 14. novembar 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Tadić: Sprečen bankrot države, građanima bolje u 2012.

SEDNICA GLAVNOG ODBORA DEMOKRATSKE STRANKE

Tadić: Sprečen bankrot države, građanima bolje u 2012.

BEOGRAD - Predsednik Srbije i Demokratske stranke (DS) Boris Tadić poručio je sa sednice Glavnog odbora (GO) DS u Beogradu da građani osetniji rast životnog standarda mogu da očekuju u 2012. godini. Sednica GO DS bila je posvećena pripremnim radnjama za predstojeće izbore u stranci 18. decembra. On je rekao i da je u Srbiji sprečen najgori scenario - bankrot države, i da je održana politička stabilnost.
 

Članovima GO se pre predsednika Tadića obratio gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović, koji je naglasio da je u toku sanacija grada i da je stručna komisija za procenu štete utvrdila da je 1.600 objekata van upotrebe. Tadić je od svih državnih institucija zatražio da "svoju energiju" koncentrišu na Kraljevo, kako bi građanima što pre bio obezbeđen krov nad glavom. "Uvek insistiram na solidarnosti i sada je prilika da pokažemo solidarnost. Ovo je test i za Vladu Srbije i DS i za čitavo društvo i zato apelujem, tražim i zahtevam da svi pomognu Kraljevu", rekao je Tadić.

Pravilnik o unutarstranačkim izborima
Glavni odbor DS usvojio je pravilnik za izbor organa stranke na skupštini zakazanoj za 18. decembar i osnovao odbore za održavanje skupštine i pripremu programskih dokumenata. Pravilnikom je preciziran način predlaganja kandidata za organe DS koje će birati oko 3.200 delegata na izbornoj skupštini, a utvrđeno je i da ovlašćeni predlagači dostave predloge najkasnije 15 dana pre održavanja skupštine, odnosno do 3. decembra. Opštinski odbori DS posle sednice Glavnog odbora treba da dostave spisak delegata za izbornu skupštinu. Odbor za pripremu programskih dokumenata čine predsednik i potpredsednik DS i predsednik Političkog saveta stranke, dok je na čelu organizacionog odbora za pripremu Skupštine predsednik Izvršnog odbora DS Marko Đurišić.
Pravilnikom je utvrđeno da predsednika DS može da predloži najmanje 15 opštinskih odbora, 30 članova Glavnog odbora, poslanički klub ili 100 delegata Skupštine. Kandidate za izbor pet potpredsednika DS može da predloži najmanje 10 opštinskih odbora, 20 članova Glavnog odbora, poslanički klub, predsednik stranke ili 60 delegata skupštine. Među pet potpredsednika koji će biti izabrani na skupštini najmanje jedan mora da bude žena, odnosno pripadnik manje zastupljenog pola, kao i jedan sa teritorije Vojvodine.
Kako je propisano, u slučaju da među izabranim kandidatima nema predstavnika manje zastupljenog pola i Vojvodine, njima izabrani kandidati sa najmanjim brojem glasova ustupaju mesto za mesto među pet potpredsednika. Skupština DS 18. decembra treba da izabere i stalne članove Predsedništva i Glavnog odbora, kao i Statutarnu komisiju i Nadzorni odbor, javlja Beta.

Zaharije Trnavčević napustio DS
Član Glavnog odbora Demokratske stranke (DS) Zaharije Trnavčević saopštio je na sednici Glavnog odbora da više nije član DS-a zbog novog angažmana u novoformiranoj Ujedinjenoj seljačkoj stranci.
Trnavčević je nakon vraćanja članske karte DS-a izjavio novinarima da se nada da će novoformirana stranka i DS u budućnosti biti pouzdani partneri jer, kako je naveo, za demokrate nije svejedno za koga će na budućim izborima glasati seljaci.
"Jedini motiv izlaska iz DS-a je angažman je u novoj stranci, čiji je cilj da, poput penzionera, ima svoje predstavnike u Vladi Srbije i da učestvuje u kreiranju agrarne politike", rekao je Trnavčević, prenosi Beta.


Predsednik Tadić je, govoreći o ekonomskoj situaciji u zemlji, rekao da je Vlada Srbije antikriznim merama sprečila bankrot države, da ekonomska kriza još nije prošla i da će se za dve-tri godine "izračunavati njene posledice".

Tadić je napomenuo da ne vidi bolju stranku od DS za obavljanje poslova u državi, ali da kao lider neće odustati od kritike partije koju vodi, te ocenio da drugi pretendenti na vlast nisu dovoljno kompetentni.

Povodom predstojećih izbora u DS, Tadić je kandidatima za potpredsednike poručio da moraju zastupati politiku utvrđenu na stranačkoj skupštini, a ne da vode paralelne politike. Na sednici je, između ostalog, usvojen pravilnik kojim se detaljno reguliše proces izbora stranačkih organa, izabran Organizacioni odbor na čijem je čelu predsednik Izvršnog odbora (IO) DS Marko Đurišić.

Izabran je i Programski odbor koji će raditi na izmeni stranačkih dokumenata, a čine ga predsednik i svi potpredsednici stranke, kao i predsednik Političkog saveta Dragoljub Mićunović. Na izborima 18. decembra, pored predsednika i drugih stranačkih tela, 3.000 delegata će birati i pet potpredsednika.

Skupština Demokratske stranke (DS), koja je zakazana za 18. decembar, trebalo bi presudno da utiče na budućnost Srbije u narednih 10 godina, naglasio je predsednik Srbije i lider DS Boris Tadić. On je na sednici Glavnog odbora DS istakao da predstojeća Skupština mora pokazati snagu i kvalitet DS. Tadić je naglasio da Skupština DS mora biti organizovana po demokratskim načelima, uz tajno glasanje "iza paravana". Tadić je istakao i neophodnost usvajanja Zakona o finansiranju političkih stranaka koji će doprineti borbi protiv korupcije.

Prema rečima Tadića, stav DS je da mandat poslanika i zastupnika građana bude slobodan. "To je političko načelo koje ćemo mi zastupati kao stranka", napomenuo je Tadić, koji smatra da bi ukidanje slobodnog mandata značilo suspenziju demokratije. U narednoj godini, kako je izjavio Tadić, potrebno je usvojiti Zakon o restituciji, ali se mora voditi računa da se ne sruši finansijski sistem zemlje. Tadić je napomenuo da se proces reforme pravosuđa mora završiti u skladu sa načelima koja važe u EU. On se založio i za usvajanje Zakona o sportu koji ne tretira samo sport, već i finansiranje klubova i vlasništvo nad njihovom imovinom.

Komentari

Ako ne 2012, onda 2013 ili eventualno 2014.......majke mi!