utorak 14. avgust 2012.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Vlada Srbije osudila incidente na Kosovu

Vlada Srbije osudila incidente na Kosovu

BEOGRAD- Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju osudila je danas sve incidente na Kosovu i zatražila da oni budu istraženi bez obzira ko su žrtve.

Kancelarija u saopštenju navodi da se izražava  "velika zabrinutost zbog očigledne veze između izjava predstavnika Prištine o uslovljavanju i čak prekidanju najavljenog dijaloga (sa Beogradom) i sve češćeg nasilja usmerenog prema Srbima".

"Bacanje bombe na restoran "Tiha noć" srpskog vlasnika u Kosovskoj Mitrovici samo je dodatno podstaklo atmosferu nepoverenja i straha koja kao posledica nekažnjene upotrebe oružane sile prema pripadnicima srpske nacionalosti već dugo vlada celokupnim prostorom Kosova i Metohije", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Kancelarija za Kosovo i Metohiju "osuđuje svaki oblik nasilja i poziva međunarodnu zajednicu da istraži svaki slučaj, bez obzira da li je u pitanju nanošenje povrede Albancu u naselju "Tri solitera", da li su povrede nanete nožem srpskom mladiću nekoliko dana ranije na istom mestu ili bacanje bombe na srpski lokal".

Kancelarija podseća da su nedavno ubistvo povratnika u selu Talinovac i pokušaj ubistva srpskih povratnika u selu Žač još nerasvetljeni i nekažnjeni i da svetska i domaća javnost sa pravom očekuju da ubice budu otkrivene i kažnjene. U severnoj Kosovskoj Mitrovici sinoć je najpre pretučen jedan Albanac, da bi potom bila bačena bomba na restoran "Tiha noć", čiji je vlasnik Srbin.