ponedeljak 14. jun 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Ministri EU danas ratifikuju SSP?

Ministri EU danas ratifikuju SSP?

Raspravi će prethoditi izveštaj tužioca Tribunala Serža Bramerca

BRISEL - Šefovi diplomatija članica Evropske unije danas će na sastanku u Luksemburgu između ostalog razmatrati i ratifikaciju Sporazuma EU-Srbija o stabilizaciji i asocijaciji (SSP), pošto prethodno čuju izveštaj tužioca Tribunala u Hagu Serža Bramerca.

 Zvaničnici Saveta ministara i španskog predsedništva EU u Briselu novinarima su nagovestili da će ministri spoljnih poslova EU verovatno odobriti ratifikaciju ŠP-a. U evropskim diplomatskim izvorima agenciji Beta je rečeno da se očekuje da će Bramerc potvrditi da je saradnja Beograda s Tribunalom u Hagu dobra, i da je haško tužilaštvo od srpskih vlasti nedavno dobilo i zabeleške odbeglog optuženog Ratka Mladića.

 Na predlog predsedavajućeg, šefa španske diplomatije Migela Anhela Moratinosa, ministri će razgovarati i o tome da se naloži Evropskoj komisiji da počne izradu mišljenja o spremnosti Srbije za status kandidata za prijem u EU. U pripremnom dokumentu zasedanja se navodi da će evropski ministri "potvrditi i bespogovornu privrženost evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, u skladu sa Solunskim programom ugrađivanja zapadnobalkanskih država u EU".

 Pored toga, ministri će danas pripremiti sastanak Evropskog saveta koji se održava u četvrtak, 17. juna i utvrditi stavove o primeni Lisabonskog sporazuma, o primeni politike kohezije EU i o ovogodišnjem Forumu graničnih regiona EU. Takođe, Savet ministara spoljnih poslova EU trebalo bi da utvrdi zajednički stav kojim se zahteva ukidanje izraelske blokade pojasa Gaze gde žive Palestinci da bi se garantovalo dopremanje humanitarne pomoći i uspostavio protok robe i ljudi. Ministar spoljnih poslova Španie Migel Anhel Moratinos će po završetku sastanka održati konferenciju za štampu.