ponedeljak 13. jun 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Protest DSS protiv vojnog samita

Protest DSS protiv vojnog samita

BEOGRAD - Više stotina građana okupilo se na platou ispred Filozofskog fakulteta na poziv DSS-a u znak protesta protiv vojne konferencije. Koštunica nije bio prisutan.

DSS je protestovala protiv vojne konferencije koja se sledeće sedmice održava u Beogradu, "kojom je vlast odustala od neutralnosti".

Ta stranka smatra da se radi o "NATO samitu", kao i da je vlast prikrivala održavanje konferencije od javnosti.

Sa anti-NATO poslata je poruka da Srbija mora ostati vojno neutralna, ali i da ne sme zaboraviti bormardovanje 1999 godine.

Skup pod nazivom "Ovo nije NATO zemlja" organizovali su Demokratska stranka Srbije, Centar za strateške alternative, Udruženje građana Aktivni centar i Fond "Slobodan Jovanović".

Akademik Matija Bećković poručio je u saopštenju koje je pročitano učesnicima skupa da današnji vlastodršci treba da pitaju narod zašto Srbija nije u savezu NATO.

"Zvati Srbiju u NATO isto je kao kada bi Jevreje zvali na letovanje u Aušvic", naveo je Bećković u saopštenju.

Predsednica Pokreta savesti srpskih žena i žrtava bombardovanja Mila Alečković rekla je da se u Srbiji svake godine registruje 30.000 slučajeva obolelih od raka i da se taj trend ne zaustavlja.

"Ako su italijanski oficiri u Kforu koji su umrli od raka dobili velike odštete od Rimskog suda zašto ne bi to isto dobili i Srbi", kazala je Alečković.

Ona je dodala da je mirovna misija međunarodne zajednice na Kosovu propala, a da istovremeno pripadnici Vojske Srbije moraju da idu u mirovne misije u Liberiju, Angolu i druge zemlje.

"Kada sam pošao ovamo jedan moj stariji komšija me pitao da li znam sta znaci NATO, a on kađe nacisticka antiljudska teroristička organizacija", rekao je pesnik Dobrica Erić.

Muzičar Bora Đorđević govorio je svoje stihove.

"Srbija mora da skloni Tadića, povrati slobodu i sa drugima razgovara kao slobodan sa slobodnim. Srbija ima alternative, ali to nisu NATO i Tadić, ali alternativu svojoj slobodi srbija nema. Nema alternativu ni odlasku Borisa Tadića, čija klika posle toga mora biti kažnjena", rekao je Željko Cvijanović, novinar portala Standard.

Među govornicima nije bilo političara. Na bini se jedino našla Aleksandra Janković iz Nove Srbije, ali nije govorila, dok su pojedini funkcioneri DSS-a bili u publici.

Učesnici skupa skandirali su protiv NATO saveza i ministra odbrane Dragana Šutanovca, a uzvikivali su i parole protiv predsednika Srbije Borisa Tadića, kao što su "Borise spasi Srbiju i ubij se" i "Ustašo".

Na protestu je održan je i performans tokom koga su glumci s maskama Dragana Šutanovca i Borsa Tadića pokušali da spoje Srbiju i NATO. Svaki pomen ministra odbrane i predsednika propraćen je glasnim negodovanjem.

Među okupljenima bio je i vođa Obraza Mladen Obradović. Osim obeležja stranke, vidljiva su i obeležja Obraza i SNP 1389 Naši, organizacije o čijoj zabrani delovanja bi trebao da se izjasni Ustavni sud Srbije.

Strategijska vojna konferencije zemalja NATO i partnerskih zemalja, koja počinje sutra u Beogradu i trajaće do 15. juna.

Na njoj učestvuju predstavnici zemalja NATO, Partnerstva za mir, Mediteranskog dijaloga i Istanbulske inicijative za saradnju.

Očekuje se da će u Beograd doći više od 180 predstavnika država sa svih kontinenata.

Ključne reči:

Komentari

Tadicu ubij se.

Tadic je najvece zlo Srpskog naroda. Ali izgleada da niko ne smije da objavljuje sta narod misli.