petak 13. april 2012.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Dodik:BiH neće priznati Kosovo

Dodik:BiH neće priznati Kosovo

Veštački su ga priznale zemlje i moćne sile u aroganciji da kazne Srbiju i srpski narod, da ga još jednom ponize, smatra premijer RS

BIJELJINA - Predsednik Republike Srpke (RS) Milorad Dodik izjavio je da BiH neće priznati nezavisnost Kosova zato što to neće učiniti Republika Srpska, koja je nezaobilazan faktor stabilnosti BiH.

Dodik je rekao da je u dnevni red prve sednice Saveta ministara BiH, ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija pokušao da ubaci predlog uredbe koja neformalno, ali suštinski znači priznanje Kosova.

"Kosovo su veštački priznale zemlje i velike moćne sile u aroganciji da kazne Srbiju i srpski narod, da ga još jednom ponize. Takvo Kosovo ne može da dobije legitimitet od Srpske", rekao je Dodik za BN televiziju, prenela je Srna.

Predsednik Srpske istakao je da na dnevnom redu Republike Srpske neće biti priznanje Kosova, koje je nelegalna i nelegitimna država. To je apsolutno jasan stav, što znači da neće doći ni do stavljanja na dnevni red pitanja priznanja.

"Republika Srpska, uprkos pritiscima bošnjačke strane, neće dozvoliti da to pitanje uopšte bude razmatrano, jer u BiH ne možete da završite ni jedan posao bez saglasnosti Srpske, koja brani svoje interese i ciljeve. Srpska je napravila političku ekspanziju u okviru BiH, jačajući svoje institucione moći u borbi za poziciju i vraćanje prioriteta koji joj odgovaraju", rekao je Dodik.

On je zaključio da je Kosovo izvor dugoročne i dugogodišnje nestabilnosti u regionu i kao takvo neće dobiti priznanje nezavisnosti od Republike Srpske.