utorak 13. april 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Tadić: Rat mafiji

Tadić: Rat mafiji

Ništa nas neće pokolebati u borbi protiv organizovanog kriminala, poručio predsednik Srbije

MOSTAR - Srbija je objavila rat mafiji. Ništa nas neće pokolebati u borbi protiv organizovanog kriminala, koji je razvijen i na regionalnom nivou -  izjavio je danas predsednik Srbije Boris Tadić u Mostaru. 

 - Nemamo nikakve iluzije da mafija pokušava da se umeša u političke procese, da investira u ekonomiju i privredu i preuzme kontrolu društvenih kretanja, kao i u svim zemljama sveta. Ali, mi smo apsolutno odlučni da se izborimo sa takvim pošastima koje ugrožavaju život naših građana - naglasio je predsednik Srbije.

Srbija "izvoznik bezbednosti"

Srbija će kao zemlja koja poštuje pravni poredak braniti vlast i sopstvene građane, ali istovremeno brani i građane Evropske unije od mafijaških grupa, rekao je predsednik Republike. Prema njegovim rečima, Srbija kao zemlja postala je "izvoznik bezbednosti" i saradnja sa policijama i bezbednosnim službama obaveza je za sve u regionu.

BiH kriva za zahlađenje

Tadić je naglasio da se on lično trudi da doprinese razrešenju problema koje su neki drugi ljudi napravili 90-ih godina i da sa osmehom gleda na teške reči.
Povodom izjave člana Predsedništva BiH Harisa Silajdžića da Srbija svojom politikom ne doprinosi poboljšanju odnosa sa BiH, Tadić je rekao novinarima u Mostaru da je stegao ruku Harisa Silajdžića, sa kojim ima dobru saradnju i nivo razumevanja, nezavisno od reči koje su mu upućene na početku današnjeg sajma.
- Nije Srbija svojim odlukama razgovore svela na niži nivo, već se, nažalost, to desilo sa ove strane - dodao je predsednik Srbije.
Na pitanje novinara zašto nije došlo do susreta sa Silajdžićem, Tadić je rekao da je bio spreman za taj susret i da je odmah po dolasku u Mostar upućeno pitanje da li će biti bilateralnog sastanka, ali da nije bilo odgovora.

Važno je da se sudi Ganiću

Na pitanje novinara da prokomentariše slučajeve Ejupa Ganića i Ilije Jurišića, koji je osuđen za ratne zločine u Tuzli, Tadić je rekao da ne može da se meša u posao suda i tužilaštva.
- Kada bi se mešali u taj posao, poremetili bismo pravni poredak na kome počiva čitav svet - istakao je predsednik Srbije. On je dodao i da za optužene i osumnjičene nije od presudne važnosti gde će se suđenje održati, već je bitno da ono bude fer i pošteno. Odluku gde će to biti donose isključivo pravne institucije, u ovom trenutku pravne institucije Velike Britanije - zaključio je predsednik Srbije.

Tadić je, povodom podizanja optužnice protiv Šarićevog narkokartela, rekao da je pre nekoliko dana održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost i da je u svim izveštajima potvrđeno da je reč o regionalnoj organizovanoj mafiji, koja iz Latinske Amerike švercuje kokain.
Postoje, prema izveštajima, i druge grupe koje švercuju heroin iz Avganistana i Pakistana, koji se kasnije transportuje prema zemljama EU.
Tadić je dodao da Srbija ima dobru saradnju sa Hrvatskom po tom pitanju i da očekuje poboljšanje saradnje i sa ostalim državama na zapadnom Balkanu.

U izjavi novinarima na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru, Tadić nije želeo da komentariše pretnje koje su mu upućene, naglasivši da bi svako trebalo da radi svoj posao - policija svoj i obezbeđenje svoj.

On, takođe, nije želeo da komentariše istupanje predsednika Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Harisa Silajdžića na otvaranju Mostarskog sajma, uz objašnjenje da ne želi da živi u devedesetim godinama, već na početku 21. veka.

 

Komentari

ДАКЛЕ ...човек објавио сам себи рат...браво председниче...

čitaj ponovo, ovog puta bez alkohola.

Znaci krece na organizovanu kriminalnu grupu G17 i vladu.

Tadicu snas da bez treceg nema srece.Okanite se corava posla,dajte neopozivanu ostavku moze se desiti da uzivas u zivotu duze.Znas mnogo a i mi nismo obilazili oko skole.