nedelja 13. februar 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Tači nudi Pacoliju dve fotelje

Tači nudi Pacoliju dve fotelje

PRIŠTINA - U drugoj ponudi Alijansi novo Kosovo za formiranje koalicije, Demokratska partija Kosova Hašima Tačija predložila je da predsednik ANK Bedžet Pacoli u budućoj kosovskoj vladi obavlja funkcije potpredsednika i ministra spoljnih poslova, prenosi prištinski list Koha ditore.

U novoj ponudi, Tači je ubacio i tri ministarstva i mesto predsednika Skupštine.

Kao i prilikom dobijanja prve ponude, zvaničnci ANK su odmah odbili i drugu, ističući da žele mesto predsednika Kosova, jednog zamenika premijera, šest ministara i šest zamenika ministara. U suprotnom, ostaće u opoziciji. Potpredsednik ANK, Ibrahim Makoli, rekao je da će radije ostati u opoziciji nego što će odustati od mesta predsednika.

Nezvanično, izvori lista u ANK su preneli, da je Pacoli u petak kasno uveče pozvao koalicione partnere kako bi još jednom razgovarali u vezi s vladajućom koalicijom, pošto je kategorički tvrdio da ne želi da odustane od predsednika Kosova. "Nemam nameru da odstupim od svojih stavova", rekao je Pacoli Kohi Ditore.

S druge strane, DPK je posle sednice koja je trajala više od tri sata, takođe iznela svoj stav. "Nastavićemo da pregovaramo sa ANK. Verujemo da ćemo narednih dana biti malo konkretniji, i mi i oni. Trenutno, DPK ima stav koji već imala", rekao je potpredsednik stranke Hajredin Kući nakon sednice predsedništva DPK.

Ukoliko Pacoli i njegova stranka istraju, Tači neće imati ni minimalnu većinu od 120 poslanika za formiranje nove vlade. Poslanici stranaka manjinskih zajednica neće biti dovoljni za vladu.

Ulazak u novu vladu sa Tačijem na čelu u startu su odbacili zvaničnici Demokratskog saveza Kosova i pokreta Samoopredeljenje, dok su i z Alijanse za budućnost Kosova uslovili ulazak u vladu ukoliko je pored DPK bude činio i DSK.