nedelja 13. februar 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Čupić: Potrebne su nam stroge kazne

Čupić: Potrebne su nam stroge kazne

BEOGRAD - Predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić apelovao je na poslanike da ne dovode u pitanje sve odredbe zakona o finansiranju političkih stranaka, koji se očekuje u skupštinskoj proceduri u martu, već da se amandmanima povećaju predložene kazne.

Čupić je rekao da "nije za donošenje represivnih zakona, ali da je država u takvom stanju da su joj neophodne stroge kazne za prekršioce zakona". Prema njegovim rečima, slične primedbe izneli su i stručnjaci Saveta Evrope za borbu protiv korupcije (GREKO), koji smatraju da su kazne dosta blage.

Čupić je ocenio da bi se povećanjem kazni poboljšao zakon i pokazalo da zakonodavna vlast hoće da "donese dobar zakon koji će pomoći u borbi protiv opakog društvenog zla kao što je korupcija". On je dodao da je donošenje takvog zakona jedan od prvih uslova za utemeljenje demokratskog poretka i u prilog tome naveo da se obaveze i dužnosti izvršavaju gde god su kazne stroge.

Kao primer istakao je primenu Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, rekavši da državni funkcioneri u većem broju prijavljuju imovinu od kada je usvojen taj propis kojim su priprećene znatne novčane i kazne zatvora.
"Pretpostavljam da će vlada verziju zakona usvojiti i poslati parlamentu na usvajanje, ali bilo bi dobro i da sama vlada pooštri kazne", rekao je Čupić. On je podvukao da bi "bilo vrlo opasno da se sve ostalo menja, jer bi se narušila poruka, svrsishodnost i cilj zakona".

Predsednik Odbora je upozorio da finansiranje političkih stranaka omogućava jednu od najopasnijih korupcija, a to je politička korupcija s kojom se mogu donositi loši zakoni.
"Tamo gde korupcija funkcioniše, gde se organizovano, sistemski raširila, ne važe nikakva pravila i tamo je teško i opasno živeti, a ta društva idu ka svom ukidanju i nestanku", upozorio je Čupić.