četvrtak 13. januar 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Teodosije obnavlja ugašene parohije na Kosmetu

Teodosije obnavlja ugašene parohije na Kosmetu

KOSOVSKA MITROVICA - Episkop raško-prizrenski Teodosije izjavio je da obnova svetinja na Kosovu i Metohiji ostaje dugoročni zadatak i da, obnavljajući svetinje, treba da radimo i na obnovi crkvenog života u pokrajini.

Teodosije je nedeljniku Jedinstvo izjavio da su poslednjih meseci, uz obnovljene hramove u Prištini, Istoku i Prizrenu, obnovljene ugašene parohije i postavljeni mladi sveštenici.

On je kazao da je u planu obnova parohije u Peći i nastavak obnove kompleksa Bogoslovije u Prizrenu, gde se planira i ponovno pokretanja crkveno-prosvetnog rada.

Teodosije je istakao da su povratak raseljenog naroda na Kosmet i očuvanje naših svetinja posebno važna pitanja za crkvu i državu i da sveštenstvo i monaštvo treba da budu stalno prisutni u narodu i da ih hrabre svojim primerom.

- Ne možemo očekivati da nam neko drugi vrati narod i sačuva svetinje ako mi sami nismo prisutni na licu mesta sa svojim radom - rekao je episkop raško-prizrenski.

Teodosije je ponovio da još nije sazrelo vreme da se zaštita najosetljivijih i najugroženijih svetinja preda u nadležnost Kosovske policijske službe i da zato stalno insistira da Kfor nastavi sa zaštitom manastira u pokrajini.