četvrtak 13. januar 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > SNS danas podnosi zahtev za promenu Ustava

SNS danas podnosi zahtev za promenu Ustava

BEOGRAD - Zamenik predsednika Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je da će naprednjaci danas podneti zahtev za promenu Ustava, u okviru šire borbe protiv političkih privilegija.

Vučić je Radiju B92 rekao da SNS traži izmene zakona o državnoj upravi, o ministarstvima i o vladi kojima bi se vlada smanjila na 12 do 15 članova, ukinula funkcija državnih sekretara i smanjio broj poslanika.

"Izgleda da smo pogodili metu i temu, jer su svi krenuli u žestoku hajku protiv nas. Suština napada na SNS je sprečiti ukidanje političkih privilegija i beneficija, kazao je Vučić i poručio da naprednjaci neće odustati od tih ciljeva. "Želimo da Srbija ide napred, zbog čega ćemo morati da promenimo ceo sistem, i to ne kozmetičkim promenama", rekao je Vučić i istakao da su samo naprednjaci izneli konkretan predlog za rešavanje gorućih problema.

Kako je naveo, SNS traži i ukidanje 100 od ukupno 130 agencija i jaču kontrolu javnih nabavki, kako bi se godišnje uštedelo 300 do 500 miliona evra.

Zamenik predsednika SNS je naveo da decentralizacija može biti uređena zakonom i poručio da se SNS zalaže za prebacivanje što veće nadležnosti opštinama.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa zahtevom predstavnika gej populacije za promenu Ustava i redefinisanje definicije braka, Vučić je rekao da takav zahtev ne može da biti pridružen zahtevu SNS za izmenom najvišeg pravnog akta, uz ocenu da za takva pitanja nije "ni vreme ni mogućnost".

"Niko ni na koji način ne može da ugrožava njihova prava, ali nismo za istopolni brak. Brak je zajednica muškarca i žene, stav je SNS, a moj lični stav se poklapa sa stavom stranke", rekao je Vučić.

Komentari

Svaka čast Srpskoj naprednoj stranci kao jedinoj koja je preduzela konkretne korake u cilju promene Ustava. Inače,Ustav iz 2006. godine je u pravno-normativnom smislu veoma loš,sa užasnom redakcijom,preopširnom regulativom u oblasti ljudskih i manjinskih prava,nedemokratskim institutima (npr. zakonska inicijativa) itsl. Svakako bi ga trebalo menjati,a za početak,hajde da smanjimo bar broj onih neradnika,koji čitaju novine i igraju igrice u skupštini! Da li se "demokratska" Demokratska stranka može odreći bar jedne stolice,jedne privilegije ?! Neka sada pokažu koliko ima istine u njihovim pričama o "rekonstrukciji",uštedama itd. Ali,svi znamo da su to prazna obećanja za široke narodne mase,bez namere da se nešto i ispuni! Zato ćemo,nadasve,za godinu dana pružiti priliku Naprednjacima ! Hoću vlast koja će od svega što obeća,nešto zaista i da ispuni! Dosta je bilo !

Demagog. Skuplja promena nego smanjenje poslanika. Lakse je plate prepoloviti i na istom smo.

Bolje bi bilo da traze ukidanje novog poreza na imovinu, da nas spasavaju od ovih ludaka.