nedelja 12. decembar 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Pojedinci sa Kosova pretnja po bezbednost Srbije

Pojedinci sa Kosova pretnja po bezbednost Srbije

BEOGRAD - Ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je da Srbija nije vojno ugrožena, ali da postoji latentna mogućnost ugrožavanja bezbednosti od strane pojedinaca sa Kosova i Metohije, "što se u prošlosti dešavalo".

Šutanovac je u intervjuu Tanjugu podsetio da Srbija na teritoriji KiM ima mirovnu misiju Kfora i Euleksa. On je istakao i da Vojska Srbije ima izuzetno kvalitetnu saradnju sa pripadnicima Kfora na KiM podsetivši da se organizuju redovni sastanci načelnika Generalštaba Vojske Srbije i komandanta Kfora.

Šutanovac je ukazao i da je otvaranjem baze "Jug" kraj Bujanovca ceo jug centralne Srbije dobio jednu savremenu modernu vojnu bazu u koju može da bude smešteno do 1.000 vojnika.
- Želimo da tu bazu stavimo u funkciju ne samo obezbeđivanja kopnene zone bezbednosti i tog dela Srbije, već i da se tu obučavaju pripadnici Vojske Srbije i pripadnici prijateljskih vojski, koji idu u mirovne misije - rekao je on.

Šutanovac je objasnio da taj projekat ne zavisi samo od Srbije, dodajući da je to projekat koji treba da dobije određenu finansijsku, materijalnu i tehničku podršku od zemalja koje su zainteresovane za obuku za mirovne misije.
- Očekujem da u toku sledeće godine, taj projekat počne da živi, a da u 2012. to (obuka za učešće u mirovnim misijama) bude nešto što će biti uobičajeno - rekao je on.

Šutanovac je istakao i da je Srbija duplirala broj učešća u mirovnim misijama UN u odnosnu na 2007. godinu, kao i da se za nekoliko dana naši mirovnjaci vraćaju iz Čada, gde uspešno završavaju misiju UN, prvo u sastavu norveškog kontigenta, a posle samostalno.
- S druge strane, približava se momenat potpisivanja bezbednosnog sporazuma sa Evropskom unijom, koji otvara mogućnost ucešća u civilno-vojnim misijima i za policiju i za vojsku - rekao je on.

Ministar odbrane je istakao i da se već pregovara sa Grčkom i Francuskom o mogućnosti pojavljivanja nekog od naših oficira na brodovima u sastavu mornarica tih država u nekoj od mirovnih misija EU.

Podsetivši da će od 1. januara 2011. Vojska Srbije i zvanično biti profesionalna, on je istakao da će u narednoj godini posebna pažnja biti posvećena obuci i usavršavanju profesionalaca.