petak 12. novembar 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Srbija da isplati po 3.000 evra policajcima sa Kosova

Srbija da isplati po 3.000 evra policajcima sa Kosova

BEOGRAD - Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio je da Srbija treba da plati odštetu od po 3.000 evra tridesetorici policajaca sa Kosova i Metohije koji su je tužili zbog neisplaćenih duplih zarada.

U novom "Službenom glasniku" objavljeno je da, osim tog novca, država policajcima koji nisu dobijali duple dohotke i pored odluke Vlade Srbije, treba da plati po 255 evra za sudske troškove, kao i kamatu na te iznose po stopi koja je jednaka najnižoj kamatnoj stopi Evropske centrale banke uz dodatak od tri procentna poena.

Policajci su tražili da im država Srbija isplati po 10.000 evra, a sud je odluku o tom slučaju doneo 5. oktobra.

Oštećeni su se žalili da su im tužbe odbijene pred Okružnim sudom u Beogradu, iako je isti sud po tužbama više od 70 drugih oštećenih presudio u korist tužilaca.

Policajce je pred sudom u Strazburu zastupao beogradski advokat Nemanja Vukotić.

Vlada Srbije je 24. januara 2000. godine, odnosno 17. jula 2003. godine usvojila dve odluke na osnovu kojih bi, između ostalog, svim njenim zaposlenima koji žive i rade na Kosovu trebalo da budu isplaćene dvostruke plate.

U 2008. godini vlada je odlučila da kosovski dodatak bude prepolovljen, ali je Ustavni sud tokom leta 2010. ocenio da je kosovski dodatak neustavan.