petak 12. novembar 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > File: Depolitizacija pravosuđa ključna

EVROPSKI KOMESAR ZA PROŠIRENJE OBRATIO SE POSLANICIMA SKUPŠTINE CRNE GORE

File: Depolitizacija pravosuđa ključna

Crnogorski parlament ima ključnu ulogu u pripremi zemlje za pristupanje EU, posebno u reformi politizovanog pravosuđa i jačanju okvira za izbore, rekao je evropski komesar

BEOGRAD - Evropski komesar za proširenje Štefan File ukazao je danas da Skupština Crne Gore ima ključnu ulogu u pripremi zemlje za pristupanje EU, posebno u reformi politizovanog pravosuđa i jačanju okvira za izbore.

File je u obraćanju poslanicima Skupštine Crne Gore ukazao da su depolitizacija pravosuđa i jačanje odgovornosti i efikasnosti pravosudnog sistema od "ključnog značaja za pristupanje".

Evropski komesar je ponovio da korupcija i organizovani kriminal "predstavljaju ozbiljne izazove" i da se zakoni "moraju strogo primenjivati" i ostvariti "uverljivi rezultati u istragama i gonjenjima".

"Sprečavanje korupcije i konflikta interesa na svim nivoima moraju se dodatno osnažiti, a potrebno je osnažiti i slobodu medija i politiku antidiskriminacije", kazao je File.

Komesar za proširenje uručio je sinoć crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću mišljenje EK o zahtevu Crne Gore za status kandidata EU.

EK je preporučila Evropskom savetu da Crnoj Gori u decembru odobri status kandidata, ali je početak pregovora o članstvu uslovljen setom uslova koje zemlja treba da ispuni.

Evropski komesar je naveo da je analiza EK o stanju na terenu "objektivna i pravična" i potencirao važnost uloge parlamenta usmeravanju aktivnosti vezanih za prepoznate izazove, kako bi se zemlja približila otvaranju predpristupnih pregovora.

File očekuje da će Evropski savet u decembru usvojiti preporuku EK i Crnoj Gori i zvanično dodeliti status kandidata.